Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Kubusiowe

Zdecydowanie podbiło nasze serca!:) Mnie urzekły w nim najbardziej warstwy, to jak pięknie komponuje się soczysta pomarańcz z bielą. Robiłam już wcześniej ciasto z masą na bazie soku - pamiętacie Fionę?:) W niej też najbardziej podobały mi się jej kolorki:) Obydwa te ciasta na bazie soków są lekkie i nie zapychają po jednym kawałku. Podaje się je na zimno więc są na prawdę bardzo orzeźwiające. Na pewno powrócę nie raz do obydwu przepisów, może nawet pobawię się kolorami?:)Wam też gorąco polecam!:)

Przepis znaleziony na blogu u Kasi "Gotuję bo lubię" z kilkoma moimi zmianami:)

 

 

Składniki :

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki octu (dałam jabłkowego)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 Masa pomarańczowa:

  • 1l Kubusia marchewkowo-pomarańczowego
  • 3 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru

 Masa biała:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo :

  • polewa czekoladowa do udekorowania

 

Przygotowanie biszkoptu :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem w osobnym naczyniu i następnie delikatnie łączymy je z pianą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach.

Tradycyjną blachę (25x36) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 stopni.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Przygotowanie masy pomarańczowej :

Pół szklanki soku odlewamy do osobnego naczynia i  rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku gotujemy. Kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę budyniów i soku.Gotujemy tak jak zwykły budyń, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.  Jeszcze ciepły budyń wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy go tak aby masa była wyrównana. Na tym etapie ciasto pozostawiamy do ostygniecia, a kiedy budyń już zastygnie i będzie zimny, wstawiamy na około 1,5h do lodówki aż do całkowitego stężenia masy.



Przygotowanie masy białej :

Galaretkę rozprowadzamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy śmietanowej wlewamy zimną galaretkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, aby całość stężała.

 

Kiedy ciasto jest już gotowe możemy dowolnie je udekorować. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową i cukrowymi marcheweczkami ( bo w końcu to trochę marchewkowe ciacho:) )

 


 

Smacznego!:)

wtorek, 24 maja 2011, judik1119

Komentarze
2011/05/24 15:16:05
Biorę te dwa kawałeczki! ZAMAWIAM :D :*
-
2011/05/24 15:20:04
piękne Ci wyszło! Też je sobie zapisałam i muszę kiedyś zrobić :) pozdrawiam
-
2011/05/24 15:28:23
śliczne Twoje kubusiowe,też kiedyś je piekłam,więc wiem ze jest pyszne :)
-
2011/05/24 15:41:36
także je robiłąm.
jest zachwycająco łatwe i efektowne ;]
-
2011/05/24 15:48:55
bardzo interesujacy przepis:)
-
2011/05/24 16:31:17
Piękne kolorki, apetycznie się zapowiada :)
-
2011/05/24 16:48:02
jej, jakie śliczne ciacho! i uwielbiam Kubusia, więc musi być pyszne :)!
-
2011/05/24 16:49:42
Już się ucieszyłam, że to z mojego przepisu. Ale on miał jeszcze warstwę biszkoptów. :)
-
2011/05/24 17:13:18
moja mama ostatnio zrobiła :) smaczne
-
2011/05/24 17:37:22
wyglądają delikatnie i smakowicie! i w takim ładnym otoczeniu:)
-
2011/05/24 19:19:09
wow!ale super!wygląda tak wspaniale i smakowicie..i jakie piekne zdjecia:)takie wiosenne:)Pozdrawiam cieplutko:)
-
2011/05/24 20:33:04
Robiłam kiedyś na tej samej zasadzie shreka:)
Z zielonych kubusiów i galaretki agrestowej:) wyszedł fantastyczny w smaku i kolorze...twoje ciasto jest śliczne:)
-
2011/05/24 21:10:49
Doszły mnie słuchy, że to bardzo pyszne ciasto! Godne wypróbowania ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2011/05/24 22:44:19
Wyglada bardzo apetycznie, mmm.. musi byc przepyszne ; )
-
2011/05/24 23:24:58
Rzeczywiście urzekające ciasto! Kojarzy mi się z takimi imieninami u Cioci, zawsze robiła takie z masami.. teraz szukam czegoś na wykorzystanie jajek więc pewnie też jakieś ciasto będzie.. pozdrawiam!
-
2011/05/25 08:02:05
Faktycznie swietnie wyglada i jestem pewna, ze tak samo smakuje!
-
2011/05/25 08:21:18
jak ładnie wygląda...;):) częstuję sie kawałeczkiem;)
-
2011/05/25 13:11:49
Piękne ma kolorki :)
-
2011/05/25 22:08:40
Wygląda pięknie, wręcz bajkowo :)
-
2011/05/25 22:34:08
Sama nie wiem czy bardziej mi się podoba Fiona, czy Kubuś w Twoim wykonaniu:)
-
2011/05/26 13:12:34
Takie kolory to i mnie urzekają :) Pysznie wygląda :)
-
2011/05/26 21:00:33
Cudne! Takie kolorowe, wiosenne i apetyczne. Mniam! :-)
Pozdrawiam cieplutko
Asia
-
Gość: mama, h109-197-65-22.insat.net.pl
2011/05/27 09:20:53
Nie da się opisać jakie pyszne i takie śliczne :)
-
2011/05/27 10:43:31
Śliczne, kolorowe, wesołe i na bank smaczne. No bo jak inaczej może być jak tam jest kubuś ;]
-
2011/05/28 16:53:42
russkaya Częstuj się Kochana bez pytania!:)
zauberi Dziękuję:) a ciacho zdecydowanie polecam:)
martex Zgadzam się , jest pyszne:) Dziękuję za komentarz:)
karmel-itka Dokładnie tak!:) Widzę że ciacho ma wielu zwolenników:)
ola, kuchennefascynacje Dziękuję, ciasto jest na prawdę warte wypróbowania:)
aleksandragab Jak uwielbiasz Kubusia to to ciacho jest zdecydowanie dla Ciebie!:) Nie zawiedziesz się:)
pluskotko Chętnie następnym razem wypróbuję z Twojego przepisu:)
chantel Super:) nam też bardzo smakowało:)
Basiu Dziękuję:) Jest bardzo delikatne i lekkie:)
Natalko Dziękuję bardzo!:) Było pyszne więc Ci polecam gorąco:)
-
2011/05/28 16:59:52
trzcinowisko Też robiłam Shreka przed Kubusiowym, tylko nazwałam go Fiona na blogu, kilka wpisów wcześniej:) Obydwa bardzo Nam smakowały:)
Ewo To dobre Cie słuchy doszły!:)
Saro Jest pyszne i bardzo lekkie, polecam Ci:)
Atria W tym cieście lubię to, że te masy nie są ciężkie tylko właśnie delikatne i leciutkie:) Dziękuję i pozdrawiam:)
Maggie Potwierdzam:)
iza, flusso, urtica Cieszę się że przypadło Wam do gustu:) Częstujcie się:)
burczymiwbrzuchu Ja też nie wiem-podobają mi się na równi:):)
szarlotek Ja się zakochałam w tych kolorach:)
Asiu Dziękuję Ci:) a ciacho polecam!!:)
mama Dziękuję:*
zjedz_mnie Dokładnie tak!:) Dziękuję i pozdrawiam:)
-
2011/05/31 11:57:50
Aż ślinka cieknie. Uwielbiam wszystko co marchewkowe i kubusiowe. :)
-
2011/06/02 22:45:25
Pycha to ciasto !Ja robiłam z przepisu Pluskotki. Bardzo pyszne było :)
-
2011/06/03 20:51:48
Gosiu Ja też jestem fanką soków marchewkowych a kubusiowych w szczególności!:) Ale mamy dużo wspólnych smaków:)
Majanko Nam też bardzo smakowało, dziękuję za komentarz:)
-
2011/06/08 11:03:42
Zresztą mało kto ich nie lubi chyba. :)
-
2011/06/10 09:20:02
Gosia Słuszna uwaga:D Pozdrawiam Cię cieplutko:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl