Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto agrestowe z bezą

Chociaż w dalszym ciągu narzekam na brak czasu, na upieczenie czegoś pysznego zawsze się trochę go znajdzie:) Uwielbiamy wszelkie ciasto owocowe i za to właśnie bogactwo polskich owoców kocham lato najbardziej. Oczywiście za słoneczko i pogodne niebo też. Nie ma jednak dla mnie nic lepszego niż zapuszczanie się w stragany pełne owoców:)

Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z "Kolekcji dobrej kuchni", z której dość często korzystam, bo choć przepisy przeważnie dalekie są od ideałów to efekt jest niezawodnie pyszny. Trzeba jednak posługiwać się swoją własną intuicją:)


 

Składniki:

  • 0,5 kg agrestu
  • 35 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag masła
  • 8 łyżek mleka
  • szczypta soli

 

Białka oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczamy w garnuszku.

Żółtka ucieramy z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę. Powoli dosypujemy 15 dag cukru i cukier waniliowy. Następnie dodajemy roztopione masło, mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

Blaszkę 25x36 cm wypełniamy ciastem i rozsmarowujemy je równomiernie. Pieczemy około 15 min w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie agrest myjemy i odrywamy ogonki, a następnie pozostawiamy do osuszenia na przykład na ściereczce lub ręczniku papierowym.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru (20dag). Do tak przygotowanej piany z białek dodajemy agrest i delikatnie mieszamy łyżką.

Na ostudzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie pianę z białek z owocami. Pieczemy około 20 - 25 min w temperaturze 150 stopni.

Bo upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozosawiamy do ostygnięcia.

 

Smacznego!:)

poniedziałek, 27 czerwca 2011, judik1119
Tagi: agrest beza

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/27 17:54:22
Ja również lubię ciasta z owocami, a twoje wygląda pysznie.
-
2011/06/27 18:32:28
muszę poszukać agrestu :) fajne ciacho
-
2011/06/27 23:22:28
A wiesz, agrestowego nie jadłam jeszcze. Pysznie się zapowiada, a agrest lubię:)
Pozdrawiam.
-
2011/06/27 23:36:08
Agrest, faktycznie jest już w sprzedaży. Warto skorzystać z Twojej propozycji bo zachęca ;]
-
2011/06/28 10:11:58
Wspaniałe! U mnie niestety już od kilku lat nie ma agrestu w ogródku a szkoda...myślę, że takie ciacho na pewno bym z nich zrobiła ;)
-
2011/06/28 11:55:41
Wyborne :) Ja może w tym roku też będę miałą dostęp do agrestu, jak ja dawno go nie jadłam :)
-
2011/06/28 12:25:31
jam mi mamunia przywiezie agrest, to zajrzę do Ciebie po ten przepis:) Agrest - to smak mojego dzieciństwa! Pamiętam jak z moim bratem ścigaliśmy się, kto szybciej zje np 10 owoców - takich jeszcze nie do końca dojrzałych - skręcało nam buźki, ale była zabawa;))))))))
-
2011/06/28 16:14:06
to już jest agrest??ale jaja....CIASTO REWELACJA!!! oj chetnie bym i dwa kawałki wciągnęła!!!!boskie!!!!!!!!!
-
2011/06/28 23:18:23
Chyba jadłam gdzieś podobne i było pyszne, więc twoje pewnie także jest:) nic tylko ukraść ten jeden kawałek!
-
2011/06/29 08:17:35
beza i agrest! Połączenie dające 100% sukcesu :)
-
2011/06/29 08:47:24
Ciacho wygląda przepysznie! Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/06/29 09:34:03
O, jakie fajne ciasto!
A ja mam cały krzak agrestu i pomysłu brak :)
-
2011/06/29 10:26:24
Cudwna propozycja, bo ja wlasnie zawsze mam problem jak wykorzystac owoce agresu, bo przewaznie robie skubanca :)

Ciasto wyglada bombowo! :)
-
2011/06/29 15:04:47
Pysznie wygląda:)
-
2011/06/30 13:32:10
ooo jakie fajne i na dodatek z bezą...;)
-
2011/06/30 15:01:56
jeny ja juz nie pamietam kiedy ostatnio jadłam agrest :) musze przypomniec sobie jego smak
-
2011/06/30 22:28:46
o tak... z agrestem to jest TO :)
-
2011/07/02 13:55:28
Agrest jem zawsze prosto z krzaczka. Będę teraz przyglądać się mocno wypiekom z nim.
-
2011/07/03 12:33:53
niesamowicie pyszny pomysł!
-
2011/07/04 17:51:57
wygląda bardzo apetycznie
-
2011/07/06 09:59:44
Pychotka!
-
Gość: Iza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/07 23:14:48
Wczoraj piekłam to ciasto i wyszło bardzo dobre:) posypałam dodatkowo po wierzchu płatkami migdałów - bardzo ładnie wyglądało i smakowało:)
-
2011/07/10 11:33:00
degustatorka Cieszę się, że Ci się podoba:)
zauberi Jak tylko znajdziesz to na prawdę Ci je polecam:)
majanaboxing To też jest pierwsze agrestowe ciacho jakie w życiu upiekłam i jadłam. Agrest troszkę jest u nas niedoceniany, mam zamiar to zmienić:) Pozdrawiam cieplutko:)
zjedz_mnie Dziękuję za miłe słowa:)
russkaya W takim razie polecam Ci, jakby przez przypadek wpadł Ci w ręce:)
kuchennefascynacje Ja też parę lat agrestu nie jadłam, ale w tym roku postanowiłam troszkę go wykorzystać:)
waniliowakawiarenka Ja nigdy nie byłam dobra w tej zabawie, nie umiałam jeść kwaśnego:) Ciacho Ci bardzo polecam:)
Natalko Dziękuję kochana za miły komentarz, częstuj się;)
Salvador Dali Cieszę się, że się podoba!:)
milk_chocolate Zgadzam się!:)
Kasia Dziękuję:)
domaskowa W takim razie bardzo Ci polecam!:)
pieczarka_mysia Skubańca też uwielbiamy:) Dla odmiany polecam Ci to ciacho:)
maryjerzak, iza Dziękuję Wam:)
emma Spróbuj, pyszności:)
myniolinka Zgadzam się z Tobą!:)
pluskotka Bardzo pasuje do wypieków:)
Basia, soul_kitchen, Biedr_ona Bardzo Wam dziękuję z miłe słowa:)
Iza Bardzo się cieszę, że smakowało:) Z migdałami na wierzchu musiało smakować pysznie!:)
-
Gość: mama, *.nowysacz.vectranet.pl
2012/05/28 11:03:37
Wczoraj o tym rozmawiałyśmy :) agreścik :) pyszotka
-
2012/07/15 12:44:41
to ciasto musi byc swietne! Wygląda bardzo zachecajaco:):)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl