Blog > Komentarze do wpisu
Konfitura z czerwonych porzeczek

W tym roku postanowiłam po raz pierwszy zrobić domowe przetwory na zimę. Do tej pory ograniczałam się do mrożenia zapasów owoców sezonowych oraz do kiszenia ogórków. Od dziś mam zamiar poszerzać repertuar:) Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Konfitura którą Wam dziś chcę przedstawić jest prosta w wykonaniu, bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze - jest pyszna. Słodziutka od cukru, kwaskowata dzięki porzeczce, cała pięknie czerwona. Idealny śniadaniowy przysmak do ciepłych bułeczek i kakao:-)

Odkryłam również jej cudowne zalety jako dodatek do herbatki w zimie:-)

Polecam!


 

Składniki:

  • 1kg czerwonych porzeczek
  • 1kg cukru żelującego 1:1
  • około 10 małych słoiczków lub 4 większe (takie jak moje)

 

Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier żelujący i ugniatamy owoce jednocześnie mieszając całość. Odstawiamy na 1,5h aż puszczą sok.

W tym czasie przygotowujemy słoiki. Myjemy je dokładnie i suszymy.

Ja swoje przetwory pasteryzuję w piekarniku, tak więc też podaję w przepisie.

Przygotowane słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który następnie włączamy i wyparzamy słoiki około 25min. Temperatura piekarnika powinna być utrzymana na około 150 stopniach.

Pod koniec wyparzania słoików, podgrzewamy porzeczki na małym ogniu. Od momentu zagotowania, powinny się gotować około 5min.

Kiedy wszystko mamy już gotowe, wyciągamy słoiki pojedynczo z piekarnika (należy koniecznie pamiętać o rękawicy kuchennej aby się nie poparzyć!), napełniamy je konfiturą i zakręcamy. Pełne konfitury słoiki wkładamy do piekarnika i pasteryzujemy kolejne 25min w tej samej temperaturze 150 stopni.

Gotowe słoiki wyciągamy z piekarnika i stawiamy na około 20min na nakrętkach (do góry nogami). Po tym czasie, po obróceniu, wierzch nakrętki nie powinien być wypukły lecz wklęsły, znaczy to, że słoik jest szczelny.

 

 

 

 

 

Smacznego!:)

wtorek, 26 lipca 2011, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/26 11:49:55
W tym roku mam podobne postanowienie :-) Konfitura wygląda pysznie :-)
-
2011/07/26 12:14:42
Uwielbiam takie konfitury - musi byc bosko pyszna, bo kocham wszystko co z czerwonych porzeczek!
-
2011/07/26 13:06:57
Ja własnie od tego roku zaczęłam intensywnie robić słoiki, niektórzy tego nienawidzą a ja bardzo lubię :) Wyciszająca praca :D Z porzeczkami jeszcze nie eksperymentowałam, znaczy mam jeden mały eksperymencik, który za parę dni będzie na blogu ale nigdy nie jadłam konfitury ba nawet dżemu porzeczkowego. Coś czuję, że smakuje cudnie :)
-
2011/07/26 13:37:11
Fajne masz skarby w spiżarni. Pozdrawiam
-
2011/07/26 14:14:44
Nigdy nie robiłam takiej konfiturki, ale pięknie się u Ciebie prezentują słoiczki :)
-
2011/07/26 17:09:19
Ależ będzie frajda wyciągając ze spiżarki taki słodki słoiczek, kiedy ziemię przykryje puszysta warstwa śniegu:)
-
2011/07/26 17:50:53
zapowiada się cudnie, może i ja się skuszę :)
-
2011/07/26 18:57:48
Uwielbiam domowe przetwory. Robię tez z cukrem zelującym,ale ogólnie w tym roku postanowiłam używać jak najmniej i cukru żelującego i żelfixów, zrobiłam więcej konfitur, które gotowałam po 3-4 dni. Pycha:). Z porzeczek tez mam :)
Pozdrowienia:)
-
2011/07/26 20:41:18
Zapraszam do zabawy i wyróżnienie ode mnie :)
kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/One-Lovely-Blog-Award.html
-
2011/07/26 23:27:27
hihihi, to ja podobnie, nawet dzis ukisiłam ogórki;))) ale przetwory są na razie mi obce i na razie pozostaną....mojaj mama na szczęście robi przeróżne. A z czerwonej porzeczki 0 mniam!
-
2011/07/27 18:41:03
zielona w temacie konfitur jestem ;) metoda na wyparzania słoików! dziękuję :)
-
2011/07/28 15:02:37
kaaaasiuniaa Mam nadzieję że uda Nam się w nim wytrwać;)
mysiu Oj jest pyszna jest!:)
kuchennefascynacje Koniecznie musisz popróbować i dołaczyć konfiturkę lub dżemik do swoich słoikowych pyszności:)
Kamila Dziękuję:)
domaskowa Bardzo dziękuję i polecam:)
nemisiek Dokładnie o tym samym myślę:)
fantazjemagdyk serdecznie Ci polecam:)
Majanko Smażenie przez kilka dni to już wyższa szkoła jazdy, pewnie że są zdrowsze ale ja jeszcze nie mam takiego stopnia wtajemniczenia:) Skoro ty próbujesz w tym roku to ja na nastepny zaglądne do Ciebie i popróbuje:)
kuchennefascynacje Ponownie dziękuję:)
waniliowakawiarenka Jak mama robi to masz dobrze:) U mnie wszyscy licza na moje przetwory:D Ogórki pewnie pyszne Ci wyszły:)
wszystkie_koty_czarne_w_nocy Fajna metoda prawda?:) Też ją dopiero w tym roku zgłębiam ale sprawdza się:)
-
2011/07/28 18:49:11
Mmm.. Lubię porzeczki, szczególnie w postaci konfitury, pasuje idealnie do porannych tostów ;D
-
2011/07/29 12:08:46
O, tak porzeczki są świetne. Uwielbiam ich kwasek ;-)) Podobają mi się ozdoby słoiczków ;-)
-
2011/07/29 23:46:02
uwielbiam konfitury :):) genialnie wygląda Twoja z porzeczek:) ja ostatnio robiłam przetwory z czereśni i moreli:) wyszły przepyszne:)
-
2011/07/31 16:15:15
Salvador Dali Pasuje idealnie, już próbowałam!:)
Biedr_ona Cieszę się, że się podobają:) Też uwielbiam kwaskowatość porzeczek i ten kolor!:)
soul_kitchen Oj na pewno pyszności zrobiłaś!:) Dziękuję Kochana:)
-
2011/08/01 06:23:07
Twoje słoiczki wyglądają cudnie! Bardzo lubię przetwory z porzeczek, to moje ulubione:)
-
2011/08/01 07:31:08
bułeczko Ślicznie Ci dziękuję:) To bardzo miłe:) Ja też uwielbiam porzeczkowe:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl