Blog > Komentarze do wpisu
Amerykańskie pancakes z syropem klonowym i owocami

To pierwsza wersja amerykańskich pancakes, tak dobrze pewnie Wam wszystkim znanych. Ja osobiście wolę je od naleśników, uwielbiam ich puszystość i delikatność. Podajemy je polane syropem klonowym i ze świeżymi owocami jagodowymi np borówkami, malinami, truskawkami. Druga wersja, jest bardziej odważna, czyli połączenie bekonu smażonego na chrupiąco z pancakes i syropem:) Na tą drugą brakło mi odwagi, ale może kiedyś!

 



 

Kuchnia amerykańska jak i brytyjska fascynuje mnie od dawna, jest to połączenie mojej pasji, czyli gotowania i kierunku mojego wykształcenia. Ku mojej ogromnej radości, otrzymałam ze sklepu internetowego "Kuchnie Świata" do przetestowania właśnie syrop klonowy. Jest to miejsce w sieci, gdzie możecie znaleźć produkty ciężko dostępne w sklepach, pochodzące z różnych stron świata. 

 Teraz, kiedy mam już syrop będę eksperymentować i próbować do woli!:) Jaka była Wasza pierwsza reakcja po spróbowaniu syropu klonowego? Używacie go w swojej kuchni? Ja od razu się w nim zakochałam! Nie mogło być inaczej. Powiem szczerze, że ma bardzo specyficzny smak, przypomina mi coś karmelowego takiego przypalonego:) Bardzo intrygujący i uzależniający:) Cała moja rodzina go polubiła i wszyscy polewali nim obficie placuszki.

 

Inspiracją były dla mnie różne blogi amerykańskie:) 

 



 

Składniki:

  • syrop klonowy
  • garść umytych owoców np. truskawek lub borówek
  • 1 szklanka mąki + 3 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 25g stopionego masła

 

W jednej misce łaczymy cukier mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy je z mlekiem i przestudzonym masłem. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mączną mieszankę. Całość energicznie mieszamy trzepaczką, aby powstała gładka masa.

Pancakes smażymy tylko do zarumienienia z obydwu stron. Patelnia nie powinna być cała pokryta tłuszczem. Powinniśmy ją nacierać odrobiną oleju lub rozprowadzić kropelkę po jej powierzchni. Przy zbyt dużej ilości tłuszczu stracą swoją swoistą oryginalność. Podajemy polane syropem i posypane owocami:)

 

Smacznego! :-)

środa, 23 maja 2012, judik1119

Komentarze
2012/05/23 23:09:51
Klasyka w najlepszym wydaniu :)
-
2012/05/24 00:07:20
wspaniale wyglądają...;) jak ja bym chciala zeby ktos mi takie zrobił ;)
-
2012/05/24 06:53:50
Uwielbiamy pankejki z syropem klonowym. Pycha, narobiłaś mi chęci :)
Pozdrowienia
-
2012/05/24 07:03:09
Mmmm! Uwielbiam połączenie pysznego puszystego ciasta naleśnikowego z kleistym i słodkim syropem klonowym... Pycha!
-
2012/05/24 08:50:42
Ja też wolę pancakesy na słodko. Bardzo ładne takie równiutkie Ci wyszły. Pyszka :)
-
2012/05/24 21:18:03
Robi wrażenie! :)
-
2012/05/24 21:50:22
Uwielbiam! Zrób koniecznie z bekonem, bez obaw! Naprawdę!Robię je często, nawet na blogu mam ;) pozdrawiam
-
2012/05/24 22:29:05
Nie próbowałam nigdy syropu klonowego, zaintrygowałaś mnie:) Mówisz, że przypomina przypieczony karmel...mmmm...już go lubię;)
-
2012/05/24 22:55:02
nie będę oryginalna - również je uwielbiam :) pysznie je sfotografowałaś
-
2012/05/25 08:51:17
Ale smakowicie wyglądają :).
-
2012/05/25 08:56:29
Uwielbiam:)
-
2012/05/25 13:22:50
pychota do kwadratu :)
-
2012/05/25 21:25:46
Uwielbiam pancakes! najbardziej z syropem, borówkami i bitą śmietaną :D
-
2012/05/26 10:39:10
Jejku, jakie fantastyczne śniadanie. Aż chce się potem korzystać z uroków pięknej pogody.
-
2012/05/26 12:06:41
Smaczna piramidka
-
2012/05/27 09:23:25
Zjadłabym cały ten stos : )
-
2012/05/27 18:38:06
oj dziewczyno, jak ja dawno nie jadłam pankejków ;( to jest nasze (moje i mojego narzeczonego), już tradycyjne, leniwe śniadanie w sobotę :) a póki co jesteśmy z dala od siebie w soboty..... ale już niedługo zrobimy pankejki :) i dodam owoce!
-
2012/05/27 19:35:55
Nie powiem, nabrałam na nie smaka...tylko kto mi je zrobi ? No nic, za kilka dni sobie sama zrobię :)
-
2012/05/28 11:35:23
No takie śniadanko to ja rozumiem, chociaż nie wiem co lepsze syrop czy truskawki ;]
-
2012/05/29 08:57:26
W zasadzie to jeszcze niczego nie jadłam z dodatkiem syropu klonowego.. ciekawi mnie ten smak.


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: mama, 109197070006.nowysacz.vectranet.pl
2012/06/01 14:09:44
Ale one były superowe ! :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl