Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z nektarynkami i serkiem mascarpone

Łapiąc ostatnie, letnie promienie słońca - zapraszam na iście słoneczną tartę z nektarynkami !

 

 

Składniki (forma o średnicy 30 cm)

CIASTO

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 łyżek oleju kokosowego

NADZIENIE

  • 250g sera mascarpone
  • 500g nektarynek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Olej kokosowy podany w przepisie można zastąpić masłem lub margaryną, tak jak w tradycyjnym cieście kruchym. Będzie trzeba go użyć więcej.

 

Ze wszystkich podanych składników zagniatamy kruche ciasto. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Formujemy ciasto w kulę i schładzamy w lodówce przez około 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę na tartę. Ciasto podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 20 min, aż uzyska złoty kolor. Ciasto musi się upiec, aby potem, kiedy będziemy wylewać masę, nie było surowe.

Nektaryny myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Następnie kroimy w plasterki. Ser mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i jajkiem. 

Na upieczony spód wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy owoce. 

Całość pieczemy jeszcze 20 min w temperaturze 190 stopni.

 


 

Do przygotowania tarty używałam bardzo zdrowego oleju kokosowego, którego otrzymałam do testowania od sklepu "Kuchnie Świata".

 

Olej kokosowy otrzymywany jest przez tłoczenie i rozgrzanie kopry - miąższu owoców palmy kokosowej. W postaci płynnej jest lekko żółty, a w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza przybiera postać ściętego białego tłuszczu. Jak dla mnie, przypomina wtedy smalec:)

To, że ma wiele zalet, wiedziałam od dawna. Dopiero kiedy dostałam go do testowania zagłębiłam się bardziej w szczegóły i dowiedziałam się naprawdę ciekawych rzeczy:

  • buduje odporność organizmu
  • ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne
  • stosowany jest jako lek, a w kuchni jako środek spożywczy
  • jest bardzo stabilny podczas smażenia dlatego jest o wiele zdrowszy od innych olejów 

Teraz coś bardzo istotnego dla Nas wszystkich, a mianowicie to, że nie przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, co więcej pobudza przemianę materii. Stosując go w naszej kuchni możemy być pewni, że wybraliśmy zdrowy produkt :-)

 

Co ja o nim myślę?

Przyznam szczerze, że zachwyciła mnie cała gama jego walorów! Bardzo lubię stosować zdrowe produkty w mojej kuchni i cenię sobie jakość. Jedyne co mnie zasmuciło to fakt, że olej nie pachnie kokosem. W zasadzie jest bezwonny, ale taki już jego urok:) Oleju użyłam do przygotowania tarty i muszę powiedzieć, że sprawdził się w 100%! Z powodzeniem zastąpił masło, dzięki czemu tarta była lżejsza, mniej kaloryczna i smakowała idealnie! Stosowałam go również do smażenia i potwierdzam - nadaje się równie dobrze jak i do pieczenia:) Mięsko smażone na nim było mięciutkie i złociste, nic się nie przypalało. 

Reasumując - gorąco polecam!:)

 


 

 

Smacznego! :-)

 

wtorek, 11 września 2012, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/11 21:00:02
tarta pieknie wygląda...;)) a ja olej uzywam do wlosów :)
-
2012/09/11 21:58:46
Mmm ale pyszności:)
-
2012/09/11 22:17:12
pyszności, skrupulatnie układane
-
2012/09/12 01:31:44
wygląda cudownie!
-
2012/09/12 10:00:08
Cudna tarta, Kochana :) aż mi slinka leci! ;P
-
2012/09/13 14:09:05
Piękna tarta i mega smakowicie się zapowiada :)
-
2012/09/13 16:42:21
Ależ ta tarta apetycznie wygląda, chętnie się poczęstuję :-)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/09/13 18:11:18
Ja akurat dzisiaj kupiłam nektarynki i zastanawiam się, co z nimi dobrego przygotować :) Twoja tarta wygląda świetnie :)
-
2012/09/16 11:46:39
Bardzo słoneczna i musiała być smaczna :-)
-
2012/09/16 12:30:01
Cudowna dawka słońca na pochmurny dzień! Pysznie wygląda :)
-
2012/09/16 12:42:54
Bardzo lubię owocowe tarty i zdałam sobie sprawę, że z nektarynkami chyba nigdy nie jadłam :)
-
2012/09/16 19:38:53
Mmm.... wygląda absolutnie fantastycznie!
-
2012/09/17 12:37:56
tarta warta grzechu ;)
-
2012/09/17 18:54:44
pysznie wygląda !
-
2012/09/17 19:40:05
wiadomo, każda tarta, a już na pewno taka z serkiem mascarpone to musi być mistrzostwo świata! Ślinka cieknie! :)
-
Gość: Fan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/17 20:00:28
Oj, coś słabo. Po powrocie z wakacji pisałaś, że ciężko Cię będzie wygonić z kuchni, a na blogu marnie. Chyba, że Cię rzeczywiście wygonili :)

Pozdrawiam serdecznie. Lubię czytać Twojego bloga i czasem nawet coś wg niego upiekę.
-
2012/09/18 22:49:51
wygląda absolutnie przepysznie!
-
2012/09/19 06:37:11
Oj , podoba mi się ! Pięknie wygląda i do tego na pewno świetnie smakuje ! :)
-
2012/09/19 16:05:26
Cudowna ta tarta! Idealna do herbatki w jesienne, deszczowe wieczory... Zakochałam się w niej!
-
2012/09/20 10:22:46
Wygląda niesamowicie :)
-
2012/09/20 20:15:09
twoja tarta zainspirowała mnie do upieczenia podobnej, Tyle że zmieniłam ciasto na spód. Mascarpone, kruche ciasto i nektarynki - pyszności:)
-
Gość: bąbelek, *.echostar.pl
2012/10/04 10:36:42
Mam pytanie - jak się ma olej kokosowy do takich kwestii jak cholesterol? Z powodów zdrowotnych musiałam zrezygnować z masła i innych tłuszczów zwierzęcych, więc od dłuższego czasu używam tylko oleju rzepakowego, który ma dobry wpływ na serce, ale nie ukrywam, że czasami w przepisach nie da się tłuszczu stałego zastąpić płynem. Czy olej kokosowy byłby w takim przypadku ok?
-
2012/10/05 12:31:30
iza Dziękuję:-) No tak, ten olej ma wiele zastosowań;-)
amaranthrose, dusiowa, shinawa Dzięki dziewczyny! :-)
Mysiu Bardzo się cieszę, że Ci się podoba:-)
kuchennefascynacje, agattekh Dzięki dziewczyny, częstujcie się!:-)
gin Gorąco ją polecam:-)
asialc, kuchnia_breni Jest bardzo słoneczna i pyszna-to fakt!:-)
burczymiwbrzuchu Warto spróbować:-)
Dzikowiec, oluus90, dorota20w Dzięki wielkie!:-)
SmacznyKasek Co racja to racja:-) Ja jestem ogromną fanką tart:-)
Fan Bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają:-) Wkładam w bloga całe serce i cieszę się, jak ktoś to doceni:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
kaspiecze, zjedz_mnie Dziękuję za słowa uznania!:-)
abbra To wszystko prawda!:-) Dziękuję:-)
domaskowa Oj do herbatki pasuje wyśmienicie:-) Cieszę się Kochana, że Ci się podoba:-)
Istria Super!:-) Miło mi, że byłam dla Ciebie inspiracją!:-)
-
2012/10/05 12:36:58
bąbelek Witam Cię:-) Miałam ten sam problem w rodzinie, również przerzuciliśmy się na olej rzepakowy, który jest bezapelacyjnie najlepszy. Kiedy dostałam do testowania ten olej kokosowy szukałam o nim informacji, gdyż wiedziałam już, że jest bardzo zdrowy. Między innymi wpadłam w internecie na artykuł, w którym wyczytałam takie słowa:

"W 1981 naukowcy (Prior, et al.) zbadali, że u osób, które ograniczyły spożycie oleju kokosowego znacznie zwiększył się we krwi poziom cholesterolu całkowitego i jego złej frakcji LDL. Udowodniono, że Ci, którzy mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinni stosować olej kokosowy w codziennej diecie"

Moim zdaniem, to dowód na to, że można go stosować i u Nas jest już nieodłącznym elementem. Jak sama napisałaś czasem potrzeba, żeby tłuszcz był w formie stałej, a nie płynnej. Olej kokosowy przybiera obydwie postacie, w zależności od temperatury.

Podaję linka do artykułu, gdybyś była zainteresowana poczytaniem:
masala.blox.pl/2010/05/Olej-kokosowy-czyli-najzdrowszy-olej-swiata.html

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam! Pozdrawiam!:-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl