Blog > Komentarze do wpisu
Pączki z marmoladą

W ostatnim czasie robiłam je już dwa razy i korzystałam z zeszłorocznego, niezawodnego przepisu. Pączki wychodzą puszyste i mięciutkie, pełne marmolady, najlepiej o smaku dzikiej róży. Jeszcze lepiej by było użyć własnej roboty przetworów zrobionych z ucieranych płatków róży. To by dopiero był smak:-) Ja takiej niestety nie miałam, ale gwarantuję, że niczego im nie brakowało.

Po wierzchu obowiązkowo posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Bez wyrzutów sumienia. To przecież karnawał:-)

 

 

 

 Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 135  ml ciepłego mleka
  • 35 g cukru pudru
  • 20 g drożdży (lub 10 g suchych - jeśli będziecie robić w maszynie)
  • 50 g stopionego masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • marmolada z dzikiej róży
  • cukier puder (do posypania)

 

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mleka i łyżeczką

mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut.

W tym czasie w misce łączymy mąkę, cukier waniliowy i resztę cukru pudru. Dodajemy jajko, żółtka i roztopione masło. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo mleko i zaczyn. Jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk - podsypujemy je po trochę mąką. Na koniec dodajemy wódkę. Ciasto zagniatamy ok 10 minut, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

 

Dla maszynistów:

Ciasto można bardzo łatwo przygotować też w maszynie. Do misy urządzenia dajemy najpierw składniki mokre : jajka, mleko, masło, wódkę, a następnie suche : mąkę i cukier. Na koniec robimy dziurkę w mące i wsypujemy drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta "dough". Po 1,5 godziny mamy gotowe ciasto.

 

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki mniej więcej tej samej wielkości (mi wyszło 12 dużych, ale spokojnie można zrobić 16 mniejszych). Przygotowane pączki układamy na posypanej mąką blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 min, aż podwoją swoją objętość. Dzięki temu pączki lepiej się będą smażyć, nie wchłoną tłuszczu i usmażą się z piękną oponką.


W garnku rozpuszczamy najpierw dwie kostki smalcu na małym ogniu. Powoli wkładamy pączki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoto z obydwu stron, w międzyczasie dodając po trochę smalcu. Ważne, aby pączki smażyć na małym ogniu, aby nie pozostały surowe w środku. Gotowe pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu z obydwu stron.

 

Kiedy wystygną napełniamy je marmoladą (używamy szprycki z odpowiednią końcówką do nadziewania) i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

Smacznego! :-)

 

piątek, 18 stycznia 2013, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/18 18:55:54
ale pięknie wyrosły!
-
2013/01/18 18:58:52
Paterę tych cudownych ,puszystych pączusiów porywam jak najszybciej .Wyglądają obłędnie
-
2013/01/18 19:34:45
Akurat na karnawał:)
-
2013/01/18 19:40:53
Idealne! :-) To ja jeszcze w tym roku nie robiłam, ale w końcu sie wezmę ;-)
-
2013/01/18 20:51:03
Jakie puszyste. Pycha:)
-
2013/01/18 22:27:44
Idealne są.
Takie puszyste, zachwycające:)
-
2013/01/18 22:44:49
Wspaniałe ! Pyszne pączusie !!!
-
2013/01/19 09:35:28
wyszły ci idealnie! :) i ten puder z gory lecaca, slicznie!
-
2013/01/19 11:49:42
Ależ mi narobilas ochotyyyyyyyyyy mmmmmmmm wygladaja swietnie, chyba wypróbuje twoj przepis, cholercia tylko sa takie kaloryczne:(
-
2013/01/19 14:18:59
wzorowe pąki, takie puchate, i dobrze wyrośnięte, też przydałoby się jakieś usmażyć w karnawale, ale zanim się za nie zabiorę będzie chyba Tłusty Czwartek, pozdrawiam :)
-
2013/01/19 21:19:05
idealnie wyglądają ;)))
-
2013/01/19 22:21:48
Wyglądają znakomicie! Piękne i z obwódką :)
-
2013/01/20 00:14:18
Mniam... Uwielbiam... A jeszcze domowe...Mniam:)
-
2013/01/20 13:18:32
Wyszły Ci wprost idealne, takie puszyste!:)
-
2013/01/20 17:04:23
Do tej pory korzystałam z przepisu mojej babci na pączki, ale bardzo zaciekawił mnie Twój. Na 100% wypróbuję, bo nie wyobrażam sobie karnawału bez pączków ;)
-
2013/01/20 22:58:01
Wspaniałe, teraz mam wielką ochotę na pączka, ale chyba zaczekam do Tłustego Czwartku, by jeszcze lepiej smakowały. Chociaż kto wie, może nie wytrzymam :)
-
2013/01/21 14:15:14
No właśnie, wyglądają tak pięknie, że zjadłabym nawet dwa bez wyrzutów :) A w razie czego to jak sama piszesz - karnawał i kalorie można wytańczyć :)))
-
2013/01/21 15:55:08
Piękne Ci wyszły !!! :D Ja w tym roku stawiam na pieczone (mniej kaloryczne ;D ) ale kto wie może i na smażone też się skuszę, jesszcze tyle czasu do tłustego.... :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/21 19:22:33
Kocham pączki! Żeby jeszcze nie trzeba ich w głębokim tłuszczu smażyć... Bo tego to nie kocham wcale ;)
-
2013/01/22 10:17:41
kaspiecze To prawda, rosły jak szalone:-)
lutka Zapraszam Cię do degustacji:-)
zen.ona Zdecydowanie idealne:-)
asialc Dzięki:-) Koniecznie musisz popączkować w tym roku:-)
wiosenka, amaranthrose, Samantha, iza Dzięki dziewczyny!:-)
Mysiu Dziękuję Ci bardzo, cieszę się, że się podobają:-)
roxi Wypróbuj koniecznie:-) Raz w roku w karnawale można
zapomnieć o kaloriach:-)
martex Bardzo dziękuję za miłe słowa:-) a jak w Tłusty Czwartek
to przecież w sam raz!:-)
Majanaboxing Właśnie ta obwódka była moim celem:-)
maryjerzak Domowe zdecydowanie najlepsze:-)
madle-ne17 Dziękuję za słowa uznania:-)
Angelika Szczerze polecam:-)
burczymiwbrzuchu Ja nie wytrzymałam, wciągają:-)
czarodziejkasmaków Częstuj się!:-)
kuchennefascynacje Ja pieczone tez będę robić, ale ze smażonymi
też poszalałam , w końcu karnawł jest raz w roku:-)
gin Oj tak, byłoby idealnie. Zawsze możesz postawić na pieczone.
Choć powiem Ci, że jak zrobimy w domu, to przecież przynajmniej wiemy,
że ten tłuszcz w którym smażymy jest świeży i zawsze możemy kupić sobie
lepszej jakości, a w kupnych pączkach, nie wiemy nic. Z dwojga złego chyba
warto zrobić:-)
-
2013/01/23 16:47:09
Wow, są cudowne ..., zapisuję do zrobienia, pozdrawiam :-).
-
2013/01/25 15:20:11
Co tam moje paszteciki:) Tu to są dopiero rarytasy:)
I tak wyglądają własnej roboty pączki?? No nie, muszę siebie nakłonić do ich zrobienia:)
-
2013/01/29 13:50:04
Ale kusząco wyglądają :-) pycha :-)
-
2013/01/30 15:48:33
anytsujx Cieszę się, że się podobają:-)
zen.ona Starałam się jak mogłam:-)
agattekh :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl