Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami

Pyszna krucha tarta z kremem na bazie serka mascarpone i białej czekolady, posypana orzeźwiającymi borówkami i pokruszoną bezą. Niebiański smak!

Choć coraz częściej w powietrzu czuć jesień, ja staram się zatrzymać lato w wypiekach. Ja swoją tartę upiekłam z borówkami amerykańskimi, które sprawdziły się równie dobrze jak jagody. Gotowa tarta powinna poleżeć w lodówce, aby krem zastygł, uwierzcie mi jednak, że ciężko utrzymać ręce z dala od niej! :-)

 

 

 

Składniki:

CIASTO

  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 35 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • żółtko

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady/syropu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO

  • kilka dużych bez
  • 350 g jagód lub borówek amerykańskich

 

Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładamy do miski - najpierw mąkę, sól i cukier, następnie żółtko i posiekane masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i równomiernie wylepiamy nim wysmarowaną wcześniej masłem formę. Najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm. Rozłożone w formie ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, przekrywamy papierem do pieczenia i posypujemy grochem lub specjalnymi kulkami obciążającymi. 

Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie wyjmujemy je, ściągamy obciążenie i papier i podpiekamy jeszcze około 10 - 15 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy likier/syrop i przestudzoną, roztopioną czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie kremowa masa.

Upieczone i ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zagłębienie wypełniamy kremem. Wierzch posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami i pokruszonymi bezami.

Przed podaniem schłodzić w lodówce, aby krem zastygł, a ciasto lepiej się kroiło.

 

 

 

Przepis: "Moje Wypieki i Desery" (z moimi zmianami) s. 97


 

Smacznego! :-)

wtorek, 27 sierpnia 2013, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/27 13:22:57
Świetna tarta!
-
2013/08/27 15:42:22
woow toz to dopiero pyszności
-
2013/08/27 18:10:13
Niebo w buzi! Pycha :)
-
2013/08/27 19:07:29
Pyszna tarta.
Porywam ten kawałek ze zdjęcia:)
-
2013/08/27 21:39:53
ja jako fanka tart poproszę o duży kawałek :D
-
2013/08/27 23:06:49
wygląda wspaniale ! Jestem ciekawa smaku :)
-
2013/08/27 23:55:12
wygląda idealnie :) tak lekko i elegancko :D pozdrawiam!
-
2013/08/28 11:20:04
Wygląda pysznie :-)
-
2013/08/28 12:30:54
Idealna :)
-
2013/08/28 22:44:13
Znakomicie wygląda. Bardzo smacznie.:)
-
2013/08/29 13:17:35
Mmm krem z białej czekolady i borówki ? Brzmi wyśmienicie :)
-
2013/08/29 14:10:08
Też przymierzam się do zrobienia tej tarty i ciągle robię coś innego :D Twoja wygląda przepysznie ;p
-
2013/08/29 21:54:02
ja bym jedynie bezę zamieniła na jakąś galaretkę albo niczym nie sypała bo beza jest dla mnie za słodka:D a tak to tarta marzenie:D mam fioła na ich punkcie:)
-
2013/08/30 00:25:24
Cudowna, widziałam ją kiedyś u Dorotki :) Bardzo mi się podoba!
-
2013/08/30 09:45:15
wspaniała! :) wygląda pięknie :)
-
2013/08/30 11:24:39
ale pyszności:) doskonałe połączenie smaków:)
-
2013/08/30 15:39:20
Och cudowne smaki, przepysznie wygląda :)
-
2013/09/01 22:25:35
obłędna jest! na myśl o tym kremie od razu ślinka cieknie :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl