Blog > Komentarze do wpisu
Tort czekoladowo - malinowy

Kiedy zobaczyłam przepis na ten tort, od razu wiedziałam, że w najbliższym czasie go przygotuję. Tak się akurat dogodnie złożyło, że mój mały kuzyn Kubuś obchodził dwa tygodnie temu swoje  4-te urodziny, a ja zostałam poproszona o upieczenie tortu na tą uroczystość.  Kubusiowe ulubione owoce to malinki, najlepiej oczywiście prosto z krzaczka, ale w torcie też smakowały wybornie. Wszyscy goście - mali i duzi chwalili wypiek po każdym kęsie. Ochów i achów nie było końca! :-)

 

Tort składa się z czekoladowego ciasta przełożonego masą malinową, a z wierzchu posmarowany jest masą kakaową. Muszę powiedzieć, że ten przepis to mój absolutny faworyt. Tak jak napisała autorka, ciasto wyszło wilgotne, nie potrzebowało nasączenia, idealnie się kroiło i było bosko czekoladowe! Przyznam szczerze, że żaden czekoladowy biszkopt nie współpracuje przy tworzeniu tortu tak dobrze, jak właśnie to ciasto! Co więcej, masa z serka mascarpone i frużeliny malinowej jest zwarta, idealnie zlepia blaty ciasta i smakuje cudownie.  W sezonie malinowym ten tort to "must bake"! :-)

 

Źródło: Moje Wypieki, z moimi zmianami

 

 

 

Składniki:

CIASTO (tortownica 20 cm)

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

FRUŻELINA MALINOWA

  • 450 g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody

MASA (podstawowa - do wykonania masy malinowej i kakaowej)

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 łyżki kakao
  • maliny do dekoracji
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

 

Na początek pieczemy ciasto czekoladowe. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier brązowy, sodę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: jajka, mleko i olej. Zawartość obydwu misek łączymy i mieszamy energicznie, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Na następny dzień ciasto kroimy na trzy blaty i rozkładamy je na talerzach.

* Jeśli ciasto urośnie z "górką", delikatnie ją odcinamy, aby wyrównać powierzchnię. Moja górka się wyrównała z ciastem na talerzu, jeśli jednak będziecie ją odcinać, można ją zachować do obsypania boków, zamiast wiórek czekoladowych. 

Maliny myjemy i mieszamy w małym garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i energicznie mieszamy, aż frużelina zgęstnieje. Kiedy jest gotowa, przecieramy ją przez sitko, aby pozbyć się pestek. Podgrzewamy ponownie na małym ogniu. W międzyczasie żelatynę mieszamy z wrzącą wodą, a następnie z malinami. Ściągamy z ognia, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, co jakiś czas sprawdzając czy masa zgęstniała i mieszając.

* Aby przyspieszyć ten proces, można przestudzoną masę schować do zamrażalnika, mieszając ją mniej więcej co 5- 8 minut, aż zyska gęstą strukturę. Należy jednak uważać, aby nie ścięła się za bardzo.

 

W międzyczasie do misy miksera przekładamy śmietanę kremówkę, ser mascarpone i cukier puder. Wszystko razem ubijamy na sztywną masę. 1/4 gotowej masy przekładamy do osobnej miski i mieszamy z 2 łyżkami kakao. Powstałą w ten sposób masę kakaową użyjemy do dekoracji tortu. Pozostałą - większą część masy śmietanowej miksujemy na gładko z gotową frużeliną.

 

Wykonanie:

Pierwszy blat kładziemy na paterze i smarujemy 1/2 masy malinowej. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. Nakrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy masą kakaową, a następnie świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.

 

Tort przechowujemy w lodówce. Kroimy nożem namoczonym we wrzącej wodzie.

 

Zapraszam na kawałeczek! :-)

 

 

Przepis dodaję do akcji:



Smacznego! :-)

środa, 04 września 2013, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/04 13:42:28
Widać na zdjęciach,że biszkopt fantastyczny. Czekolada, malina,mascarpone to jedno z najlepszych połączeń. Przepiękny torcik :D
-
2013/09/04 13:54:58
cudowny!!!! powiem Ci że wygląda na taki wilgotny i rozpływający się w ustach :) muszę kiedyś upiec!! pozdrawiam!!
-
2013/09/04 13:57:12
Nie dziwię się, że tak wszystkim smakowało! Tort wygląda przepysznie...
-
2013/09/04 14:41:13
Wow! Jest przecudowny!! Marzy mi się taki mięciutki, wilgotny biszkopcik z pyszną, delikatną masą, cudowności :)
-
2013/09/04 15:17:46
kuchennefascynacje Ślicznie dziękuję, a biszkopt/ciasto rzeczywiście godny polecenia :-)
lucynella I dokładnie taki jest! Dziękuję i gorąco polecam :-)
mikimama Bardzo dziękuję! :-)
domaskowa Cieszę się, że przypadł Ci do gustu! :-)
-
2013/09/04 15:25:30
Świetny!! Chętne zamieniłabym się z Solenizantem:D Miło Cię "zobaczyć" Słońce:)
-
2013/09/04 16:12:37
Piękny :) Maliny z czekoladą to połączenie idealne :) U mnie dziś ono również występuje, tyle że w tarcie :)
-
2013/09/04 16:55:27
Jest po prostu wspaniały, zazdroszczę Solenizantowi, tez chciałabym taki dostać :D
-
2013/09/04 17:18:54
Pyszny ten tort musi być i jak pięknie wygląda! Bardzo dostojny.
I cieszę się, że pokazałaś swoją buźkę :)
Pozdrowienia:)
-
2013/09/04 17:25:39
zapisuję przepis, muszę wypróbować ! :) CUDNY :)
-
2013/09/04 17:34:28
nemisiek Hehe dziękuję Kochana :-)
wedelka Dokładnie, pasują do czekolady tak dobrze jak truskawki :-) Dzięki!
ewa_ciasteczkowakraina Ślicznie dziękuję :-)
majanaboxing Bardzo dziękuję za miłe słowa i również Cię pozdrawiam! :-)
gotowanie w parze Koniecznie - polecam! :-)
-
2013/09/04 18:07:30
Tort wyszedł Ci cudowny i ja tak czytam to mam ochotę go zrobić:) Zwłaszcza, że poleca go taka przesympatyczna osóbka uśmiechnięta od ucha do ucha:)
-
2013/09/04 18:49:18
Cudowny tort!
Nasze maliny jeszcze dojrzewają na krzaczku.
Też muszę pomyśleć nad jakimś wspaniałym wypiekiem:) Szkoda tylko, że nikt z rodziny nie ma urodzin w najbliższym czasie
-
2013/09/04 19:17:16
przepiekny tort, musial smakowac wysmienicie:)
-
2013/09/04 19:52:11
o mamuniu jak to pięknie wygląda :) cudowny tort brawo :)
-
2013/09/04 20:49:29
Ale cudo! Kusił mnie u Dorotki, a teraz kusi i to jak u Ciebie. Wygląda genialnie, wilgotne ciasto, przepyszna masa i ta frużelina ( nie znałam tego słowa, podoba mi się ), dobrze, że sezon na maliny jeszcze trwa, może mi się uda go popełnić :)
-
2013/09/04 22:21:25
też dzisiaj robiłam ten torcik ;d hehe ,ale jeszcze stoi w lodówce,żeby się przegryzł, będą próbować jutro
-
2013/09/05 10:32:42
piękny Ci wyszedł :) nie dziwię się, że były same ochy i achy :)
-
2013/09/05 10:41:18
madlene Oj dziękuję Ci serdecznie!! :-)
amaranthrose Pretekst zawsze się znajdzie, a warto!
fantazjemagdyk Ślicznie dziękuję :-)
martex Z frużeliną to ja też się dopiero oswajam. Zawsze kojarzyło mi się to z takimi owocami z puszki z milionem chemicznych dodatków, ale tu wygląda to inaczej. Dziękuję i polecam! :-)
wulkan-smaku O kurcze, ale fajnie! :-)
bielinka Pięknie dziękuję za miłe słowa!
-
2013/09/05 12:13:35
Tort wygląda cudnie, a pomysł, aby przełożyć go malinową frużeliną nieźle mnie zaskoczył. Założę się, że smakuje równie dobrze jak wygląda.
-
2013/09/05 23:45:48
Zapiera dech w piersiach - wygląda fantastycznie! Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
-
2013/09/06 10:10:08
piekny tort!!!!
-
2013/09/07 21:59:50
Ładna pani z pięknym tortem ! Oczywiście, że wspaniały i na pewno smakował bosko :)
-
2013/09/09 22:17:24
JustInka Oj tak, był pyszny! Dzięki!
Natalia - Poezja Smaku Serdecznie dziękuję :-)
iza Dzięki!
Samantha Bardzo mi miło! :-)
-
2013/09/16 08:53:25
Piękny tort :-)
-
Gość: aga, *.rzeszow.mm.pl
2013/12/12 16:19:49
Witam, na jaką blaszkę jest ten tort?
-
2013/12/12 18:24:28
agattekh Dziękuję! :-)
aga Tortownica 26 cm.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl