Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowa strucla dyniowo - cynamonowa

Od dawna marzyłam o takim dyniowym ciachu, nadzianym czymś jesiennym, rozgrzewającym, które idealnie by pasowało do szklanki mleka. Tak właśnie powstała ta strucla, jako modyfikacja innego przepisu i spełnienie mojej zachcianki :) Nie zawiedziecie się - Polecam!

 

Inspiracja: Gotuję, bo lubię

 

 

Składniki:

CIASTO

  • 470 g mąki
  • 100 g cukru
  • 180 g puree z dyni*
  • 12 g drożdży suchych
  • 90 ml mleka
  • 40 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

NADZIENIE

  • 60 g stopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Puree z dyni : 1) Dynię kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Wydrążamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki lub plastry. Myjemy, osuszamy i obieramy (obierać można również po upieczeniu). Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni, aż dynia  będzie całkowicie miękka. Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i miksujemy w blenderze na puree, lub rozgniatamy widelcem. 2) Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Rozgniatamy widelcem na jednolitą papkę.

 

Do misy miksera nakładamy wodę, mleko, olej i jajko. Dodajemy cynamon i

puree  dyni. Na koniec dodajemy mąkę, cukier i drożdże suche.  Miksujemy

wszystko (specjalną końcówką do ciasta drożdżowego), aż składniki się

połączą, a następnie ciasto wykładamy na podsypaną sporą ilością mąki

stolnicę i zagniatamy kilka minut. Przekładamy do miski, przykrywamy

ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto

wyrośnie.

 

Przygotowanie w maszynie: Do misy maszyny nakładamy najpierw składniki

mokre: wodę, olej, mleko, puree z dyni i jajka, a następnie suche tj mąkę,

cynamon i cukier. Na środku robimy dołeczek i wsypujemy w niego

suche drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta "dough" i po 1,5

h ciasto jest gotowe.

 

Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy.

Dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na

prostokąt o dłuższym boku mniej więcej tej samej długości, co bok

keksówki, w której będziemy je  piekli. Każdy prostokąt smarujemy

stopionym masłem, posypujemy cukrem, cynamonem i zwijamy w rulon.

Zaklejamy i delikatnie rolujemy, tak, aby sklejenie było na spodzie i

podczas pieczenia, się nie rozwaliło.

 

Strucle przekładamy do keksówek i odkładamy pod przykryciem w ciepłe

miejsce na około 20 minut, a następnie pieczemy około 30 minut w

temperaturze 180 stopni. Przestudzone strucle wyjmujemy z foremek i

posypujemy  cukrem pudrem.

 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 27 października 2013, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/28 00:23:37
też mam na takie ochotę :) wygląda bajecznie!
-
2013/10/28 01:15:31
Cudnie wygląda :)
-
2013/10/28 07:27:04
Jak dla mnie to jest idealna :)
-
2013/10/28 08:43:52
Ale fajna!
-
2013/10/28 10:32:07
Bardzo fajne zdjęcia:) Musi być pyszna!
-
2013/10/28 10:52:22
lucynella Bardzo dziękuję i zachęcam do zrobienia! :-)
gin, mysia, mikimama Dzięki dziewczyny! :-)
nemisiek Ślicznie dziękuję! Oj tak - pychotka :-)
-
2013/10/28 11:27:58
Ojej, jaka puszysta!
-
2013/10/28 11:47:24
Kochana szalejesz. U Ciebie prawdziwy dyniowy festiwal! Musiała być pyszna ta strucla :)
-
2013/10/28 12:03:29
Kolor zachęca, domyślam się, że warta grzechu, tym bardziej, że zachęcasz bez oporów :)
-
2013/10/28 13:02:02
Super, muszę wypróbować!
-
2013/10/28 13:22:25
Cały świat krzyczy do mnie dyna jest pyszna ,muszę ja w końcu kupić ,ale pyszna strucla,kocham drożdżowe!.
-
2013/10/28 13:24:04
to brzmi niebywale pysznie!
-
2013/10/28 13:31:43
babeczka Oj tak!
JustInka Trzeba wykorzystać pyszną dynię :-)
zjedz_mnie Zachęcam, zachęcam!
Luka Li Koniecznie!
ladylaura Jak krzyczy, to trzeba go posłuchać! :-)
jula I takie własnie jest!
-
2013/10/28 13:53:42
fantastyczne ciacho na jesienne popołudnie z herbatką, mniam :)
-
2013/10/28 16:00:07
Kocham wszystko co z cynamonem ,a Twoja strucla wygląda wspaniale...:)
-
2013/10/28 16:33:34
Śliczna :-) Oj musiała być pyszna :-)
-
2013/10/28 17:17:23
Pyszne dyniowe smaki i fantastyczna strucla, pozdrawiam :)
-
2013/10/28 18:24:27
śliczny ślimaczek i pachnie pewnie cudownie, a z kubkiem kawy to musi być rozpusta :)
-
2013/10/28 20:42:50
super wyrosła:) i ten kolorek:)
-
2013/10/28 21:26:39
Jaka fantastyczna strucla! Taka puszysta, no i ten dyniowy kolor, idealna do szklanki mleka! ;-)
-
2013/10/28 22:14:40
Jejku, może ja coś takiego upiekę? Wygląda znakomicie!!! :)
-
2013/10/28 22:22:31
WYGLĄDA MEGA PYSZNE !
-
2013/10/29 08:49:28
anetin Dokładnie tak :-)
karolina Bardzo dziękuję!
asialc Oj była, była!
kulinarny blog samanthy Dzięki!
babaluca Zapach był cudowny! :-)
Ania Prawda, że urzeka? :-)
kolorowapokrzywa Zdecydowanie! Dziękuję bardzo!
majanaboxing Koniecznie! :-)
lutka Ślicznie dziękuję :-)
-
2013/10/29 15:26:30
ale pięknie wyglada
-
2013/10/29 19:47:21
O ja cie kręce, wypiek genialny! I jesienny, i cynamonowy, i dyniowy...wszystko, co lubię:)
-
2013/10/30 00:54:25
Wyobrażam sobie jego pyszny smak bo ostatnio też robiłam drożdżowo-dyniowe. Pięknie wygląda
-
2013/10/31 16:43:58
Jak drożdżowe to zawsze i wszędzie :) Kocham to ciasto ;) Idealne do herbatki ;)
-
2013/11/02 10:53:36
Ale kusisz, wygląda wyśmienicie :-)
-
2013/11/02 16:24:57
jaka ładna! no i niemal czuję jej obłędny zapach :)
-
2013/11/06 22:14:38
Cudne, klimatyczne zdjęcia! :)
-
2013/11/06 22:36:29
iza, agattekh, domaskowa Dzięki!
madlene Wszystko co cudowne w jednym :-)
Natalia Oj to w takim razie wiesz czym się zachwycam :-)
anubis W takim razie polecam Ci gorąco w wersji dyniowej z cynamonem!
kaspiecze Miło mi! :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl