Blog > Komentarze do wpisu
Biały tort czekoladowo - truskawkowy i 3 lata bloga :-)

5 luty - trzecie urodziny bloga :-)

Nie myślcie sobie, że pisze o tym dopiero dziś bo zapomniałam - oj nie! Niestety brak czasu ostatnio dawał mi popalić i nie mogłam opublikować postu w dzień urodzin. Aby jednak tradycji stało się za dość upiekłam tort, zjedliśmy go ze smakiem i uczciliśmy trzy lata blogowania.

 


Kiedy to minęło? Nie wiem... Nie wiem też, jak mogłam żyć bez bloga :-) Stał się integralną częścią mojego życia, tak jak i Wy, osoby poznane dzięki niemu, takie życzliwe i takie ważne dla mnie.

Dziękuję Wam, że jesteście ze mną, że wspieracie. To właśnie Wasza obecność - czytelników, koleżanek blogerek utwierdza mnie w tym, że warto robić to co robię bo Wy lubicie do mnie zaglądać :-)

 

***

Tort, który postanowiłam upiec na tę okoliczność jest idealny na każdą okazję. Najbardziej jednak, tak jak proponuje autorka z bloga Moje Wypieki, nadaje się jako propozycja Walentynkowa. Cóż mogę powiedzieć...poezja. Miłość zamknięta w każdym kęsie! Razem z M zgodnie stwierdziliśmy, że lepszego tortu nigdy nie jedliśmy, to chyba jest dobra rekomendacja?

 


Mój tort wykonałam w małej formie o średnicy 18 cm i na taki właśnie proporcje napiszę. Kiedy go podawałam, był bardzo świeży, zaraz po zrobieniu. Masy nie miały czasu stężeć, co niestety widać w przekroju. Na następny dzień kroił się już wzorcowo. Myślę jednak, że w dalszym ciągu wygląda apetycznie, prawda?

 

Zapraszam wszystkich na kawałeczek!

 

Składniki:

CIASTO

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g czekolady białej

KREM TRUSKAWKOWY

  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku

NASĄCZENIE

  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki wódki (opcjonalnie, ja pominęłam)

DEKORACJA

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże truskawki
  • wiórki białej czekolady

 

* Biszkopt i masę z białej czekolady najlepiej przygotować dzień wcześniej, a pozostałe elementy i wykonanie najpóźniej rano w dzień podania, aby masy zastygły i tort dobrze się kroił.

* Podane proporcje dotyczą malutkiej tortownicy o średnicy 18 cm

Dzień wcześniej pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Obydwie mąki przesiewamy i mieszamy masę delikatnie łyżką, aż rozprowadzą się równomiernie. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucamy na ziemię z wysokości około 50 cm i pozostawiamy w uchylonym, wyłączonym piekarniku, aby ostygł.

Kiedy biszkopt jest zimny wyjmujemy go z formy i przekrawamy na trzy blaty.

Masa z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, aż do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę, połamaną na kostki. Odczekujemy około 2 minuty i mieszamy masę, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia i schładzamy w lodówce minimum 12 godzin. Najlepiej zostawić ją na noc. Na następny dzień masę ubijamy, aż powstanie gęsty krem, uważając, aby się nie zważył.

Masa truskawkowa: Świeże truskawki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Mrożonych truskawek nie rozmrażamy, zasypujemy cukrem i stawiamy na palniku. Czekamy, aż owoce zmiękną, puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Nasączenie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Wykonanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy masą z białej czekolady, a następnie frużeliną truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynności (nasączenie, masa z białej czekolady, masa truskawkowa). Nakrywamy górą tortu.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i smarujemy nią wierzch i boki tortu. Boki dekorujemy płatkami białej czekolady, a wierzch świeżymi owocami.

Najlepiej, aby tort spędził kilka godzin w lodówce przed podaniem.

 

 

 

 

Idealny na Walentynkową ucztę :-) Podaruj drugiej osobie coś od serca :-)

 

Święto zakochanych ma smak truskawek i czekolady!

 

Truskawkowe love!

 


 

Smacznego! :-)


środa, 12 lutego 2014, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/12 07:29:13
Serdeczne gratulacje. Życzę Ci, by Twój blog zawsze cieszył oczy moje pięknymi zdjęciami i cudownymi przepisami. Tort wygląda bosko, więc częstuję się wirtualnie kawałeczkiem :)
-
2014/02/12 11:52:48
wspaniale się prezentuje!
-
2014/02/12 12:05:02
Najlepsze życzenia z okazji rocznicy bloga! Życzę wiele kulinarnych inspiracji i doznań! Tort wygląda fantastycznie!
-
2014/02/12 12:21:03
I kolejnych wielu lat blogowania Judytko a tort to pewnie była uczta dla podniebienia :)
-
2014/02/12 12:40:29
Cudowny torcik, idealny zarówno na urodziny jak i na Walentynki :)
Gratuluję i kolejnych tak pysznych lat blogowania życzę :)
-
2014/02/12 12:42:38
100 lat!
Takie rocznice są zawsze miłe. Życzę Ci, abyś nadal trwała i piekła takie pyszności!
Ten tort to na pokuszenie. W lutym takie piękne truskawki...Dekadencja :)
-
2014/02/12 12:43:56
Gratulacje z okazji urodzin bloga! Oby kolejne lata obfitowały w jeszcze większy rozwój Twojej kulinarnej pasji i żebyś raczyła nas pysznościami non stop :)

A tort prezentuje się obłędnie!
-
2014/02/12 12:46:56
to ja poprosze o maly kawaleczek:)
Gratuluje i zycze wytrwalosci
-
2014/02/12 13:06:22
mikimama O tak, częstuj się Kochana śmiało :-) Serdecznie dziękuję za życzenia! :*
dorota20w Dzięki!
ewa_ciasteczkowakraina Dziękuję za życzenia i miłe słowa! :-)
kuchennefascynacje Dziękuję Ci Justynko! A tort...hmm był obłędny! :-)
martex.82 Masz rację, idealny na obydwie okazje, serdecznie dziękuję :-)
JustInka Oj uwielbiam świętować takie okazje :-) Serdecznie dziękuję! A truskawki...chyba hiszpańskie ;-) oczywiście w środku tortu nasze polskie-najlepsze, mrożone, ale na dekorację te importowane nadały się jak znalazł! I nawet były dobre w smaku! :-)
Magda C. Serdecznie Ci dziękuję!! :-)
ola7 Zapraszam i dziękuję! :-)
-
2014/02/12 15:44:51
Piękny tot! Gratuluję kolejnej rocznicy! :)
-
2014/02/12 18:11:05
Bardzo miło jest czytać takie wpisy - gratuluję tych trzech lat i liczę na przynajmniej sto następnych :) a tort godnych rocznicy - i już zapachniało wiosną - cudownie
-
2014/02/12 21:37:01
Torcik przepiękny i rocznica piękna ;) już 3 urodziny ! Gratuluję!
-
2014/02/12 22:45:19
Dołączam się do gratulacji i tak sobie myślę ,ze ja 3 lata to chyba nie wytrwam .Powodzenia na kolejne lata i dużo nowych inspiracji kulinarnych .Tort piękny!.
-
2014/02/13 09:18:17
Tort wygląda bardzo apetycznie:)
Gratuluję trzeciej rocznicy, to już duży sukces!
pozdrawiam:)
-
2014/02/13 09:30:14
Tort wygląda niesamowicie!
-
2014/02/13 10:03:25
Wygląda wspaniale - taki wysoki i elegancki :)
Gratulacje z okazji rocznicy :)
-
2014/02/13 10:33:24
Sosna Dziękuję bardzo! :-)
babaluca Serdecznie dziękuję, mam nadzieję, że wytrwam jak najdłużej :-)
lucynella Dokładnie, już 3 , kiedy to minęło? :-)
ladylaura Pasja przezwycięża różne przeciwności :-) Bardzo dziękuję!
amaranthrose Bardzo dziękuję, też tak myślę!
Luka Li Dzięki!
gin86 Bardzo dziękuje za słowa uznania i życzenia :-)
-
2014/02/13 18:45:18
Serdecznie gratuluję i życzę dalszych wspaniałych rocznic, przepięknych i przepysznych deserów ! Wspaniały torcik !
-
2014/02/13 22:38:18
Gratuluję ! Ps. Piękny tort ! :))
-
2014/02/14 00:32:06
Gratulacje!!! Tort aż zapiera dech, jest idealny :)
-
2014/02/14 17:51:47
Nie ma o czym mowic: wyglada przesmacznie! Bardzo w temacie!:)
A, i gratuluje serdecznie wytrwalosci - 3 lata na blogu, to nie byle co! :)

Dziekuje za udzial w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2014/02/14 20:13:14
wspaniały tort!!! i ogromne gratulacje z powodu 3 latek :)
-
2014/02/14 22:25:59
Oczywiście gratuluję !!! Z całego serca - I BARDZO SIĘ CIESZĘ ,ŻE JESTEŚ .
Życzę kolejnych tak smacznych lat i jeszcze lepszych ,jeszcze smaczniejszych rzeczy ( no ,ale czy można )
-
2014/02/15 13:55:24
samych słodkich chwil dla Ciebie i Twojego pięknego bloga :)
-
2014/02/15 22:39:23
kulinarny blog samanthy Serdecznie dziękuję za życzenia!
moja pasja smaku, kaspiecze Dziękuję i Dziękuję :-)
Natalia - Poezja Smaku Bardzo mi miło!
kasia.koczwara Bardzo dziękuję i cieszę się, że tort się podoba :-)
lutka Gorąco Ci dziękuję! :*
pieczarka-mysia Dziękuję Kochana!
-
2014/02/16 14:00:11
Tort wygląda po prostu cudnie, jakbym taki dostała na Walentynki, od razu bym się zakochała :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl