Blog > Komentarze do wpisu
Indyk z suszonymi owocami

Dzisiejsza propozycja to wytrawne danie obiadowe, a w roli głównej indyk. Idealny na niedzielny obiad i także świąteczny, a więc nawet Wielkanocny :) Smak mięsa, uzupełniony suszonymi śliwkami, morelami i wermutem :) Polecam!

Źródło: Ewa Wachowicz

 

 

Składniki:

  • 1 1/2 kg piersi z indyka
  • 100 ml wermutu
  • 3 łyżki masła
  • 100 g boczku (w cienkich plastrach)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g suszonych moreli
  • sól, pieprz

 

Umytą pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle. 

Na dnie żaroodpornego naczynia układamy plastry boczku. Na nich kładziemy mięso, które przykrywamy boczkiem i dodajemy liście laurowe.

Wermutem wymywamy smak z patelni i całość przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy około godzinę, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni. Dodajemy śliwki i morele i pieczemy jeszcze 30 minut.

Upieczone mięso przekładamy na półmisek i kroimy w plastry, posypujemy owocami. Sos przelewamy do garnuszka i odparowujemy. Przelewamy do sosjerki, aby móc polewać nim mięso.

Można podawać z ziemniakami i/lub konfiturą z żurawiny.

 

 

Smacznego! :-)

wtorek, 15 kwietnia 2014, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2014/04/16 01:32:59
Super na Wielkanoc :)
-
2014/04/16 08:41:48
Bardzo dobry przepis na święta!
-
2014/04/16 17:28:47
Smakowity na Wielkanoc :)
-
2014/04/16 19:57:28
Bardzo ciekawy pomysł , muszę wypróbować. :)
-
2014/04/17 18:27:28
Ale ciekawe danie!
-
2014/04/18 20:46:33
aż mi zapachniało...
-
2014/04/29 11:29:32
Natalia - Poezja Smaku, mikimama, kulinarny blog samanthy Miło mi :-)
majanaboxing Koniecznie :-)
ewa_ciasteczkowakraina Cieszę się bardzo!
czarodziejkasmakow Super!
-
2014/05/01 12:15:22
Obie mamy przełomowe momenty w życiu, ale zmiany są dobre, bo wnoszą świeżość do życia :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl