Blog > Komentarze do wpisu
Jasny pleśniak z porzeczkami

Upały nareszcie się skończyły i pogoda już nie odstrasza tak bardzo od piekarnika, dlatego dziś proponuję Wam ciasto pieczone - bardzo letnie, bardzo orzeźwiające i takie, które na pewno każdy z Was zna i ma z nim swoje wspomnienia. Dlaczego nazwałam go jasny? Ponieważ nie ma w nim warstwy kakaowego (ciemnego) ciasta, która pojawia się w tradycyjnym pleśniaku, a także wykorzystałam owoce czerwonej i białej porzeczki, zamiast czarnej. Wersja tradycyjna na pewno pojawi się w przyszłym roku, w porzeczkowym sezonie, bo ciasto bardzo przypadło nam do gustu.

Jeśli więc macie jeszcze możliwość kupienia porzeczek, nie zastanawiajcie się zbyt długo :-) Warto spróbować!

 

Źródło: Gotuję, bo lubię

 

 

 

Składniki:

CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 220 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek

NADZIENIE

  • 600 g porzeczek (białych i/lub czerwonych)

BEZA

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Składniki łączymy w misce, wcierając masło w mąkę. Otrzymamy coś na kształt kruszonki.

Formę prostokątną o wymiarach 28 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią około 2/3 przygotowanej kruszonki. Dociskamy do spodu, aby ciasto pokryło dokładnie blachę. Podpiekamy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, aż nabierze lekko złotego koloru.

W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec, stopniowo po łyżce cukru.

Na podpieczony spód wykładamy umyte i odszypułkowane porzeczki. Na wierzch nakładamy warstwę piany, którą następnie posypujemy równomiernie pozostałą kruszonką.

Całość pieczemy jeszcze około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 

 

 

 

Smacznego! :-)


 

wtorek, 18 sierpnia 2015, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/18 17:32:25
Bardzo smakowity!
-
2015/08/18 18:57:58
Pysznie wygląda :-)
-
2015/08/18 19:44:31
Pyszny :) Lubię pleśniaki w każdym wydaniu :) Z porzeczkami, to w ogóle niebo w gębie :)
-
2015/08/18 20:25:15
Ciasto wygląda przepysznie:)
pozdrawiam!
-
2015/08/18 20:54:10
jak ja dawno nie jadłam pleśniaka...
-
2015/08/19 14:25:04
Smakowicie się prezentuje :)
-
2015/08/19 18:02:00
Jakoś nigdy nie jadłam tego ciasta... Aż dziwne, bo to chyba polska klasyka
-
2015/08/19 20:51:43
Pychota! :>
-
2015/08/20 15:16:49
Lubię to ciasto, i porzeczki też!
Wpadam wirtualnie do Ciebie...
-
2015/08/20 18:47:21
Bardzo smakowicie wygląda, uwielbiam pleśniaka :)
-
2015/08/20 22:37:08
Dawno nie jadłam tego ciasta, a jest taki pyszne :) Kusisz!
-
2015/08/21 13:28:19
Jaki pyszny pleśniak!
-
2015/08/22 12:10:07
bardzo lubię ciasta z czerwoną porzeczką
-
2015/08/23 16:15:19
Chętnie porwę kawałeczek :)
-
2015/08/24 08:18:29
Cóż za pyszności :) Wygląda naprawdę kusząco :)
-
2015/08/25 22:51:39
Urokliwy pleśniaczek. Dawno nie jadłam.
Pozdrawiam :)
-
2015/08/26 01:28:49
też muszę w koncu wyprobować ten przepis
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl