Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki keksowe z zimowym kremem

Na zewnątrz wszystko pięknie obsypane śniegiem, dlatego na blogu również przyszedł czas na śnieżne wypieki :-) 

Te muffinki to wynik całkowitego eksperymentu, który jak to czasem bywa, okazał się strzałem w dziesiątkę! Przygotowałam je na chrzest święty mojego malutkiego kuzyna i cudownie wpasowały się w nasz zimowy "słodki stół". Są bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku, a wyglądem dosłownie zachwyciły gości. Polecam Wam gorąco :-)

 

Przepis własny

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • małe opakowanie mieszanki keksowej

KREM

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • błękitny barwnik spożywczy
  • zimowe posypki cukrowe: błękitny maczek i śnieżynki

 

Składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę  mieszamy

razem w dużej misce. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre -

 jajka, olej i mleko. Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą przy

pomocy łyżki. Ciasto nie musi być gładkie, może mieć grudki. Dodajemy

posiekane orzechy i mieszankę keksową i dokładnie mieszamy.


Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a do każdej z nich nakładamy

wcześniej przygotowane ciasto do około 3/4 wysokości. Pieczemy około 15

minut w temperaturze 190 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Upieczone muffinki studzimy na kratce. 

 

Przygotowanie kremu: W misie miksera ubijamy mascarpone, kremówkę i

cukier puder na sztywną masę. Dzielimy ją po równo do dwóch misek. Do

jednej z nich dodajemy odrobinę błękitnego barwnika i dokładnie

mieszamy. 

 

Do szprycy z końcówką gwiazdki (Wilton 1M) Przekładamy najpierw

błękitny krem i nakładamy go na każdą ostudzoną babeczkę. Nie myjemy

rękawa cukierniczego, tylko nakładamy białą masę do pozostałości

błękitnej. Dzięki temu otrzymamy delikatny efekt "ombre".  Całość

posypujemy błękitnym maczkiem i śnieżynkami. 

 

 

 

Smacznego! :-)

sobota, 16 stycznia 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/16 20:23:22
wyglądają uroczo :)
-
2016/01/16 21:08:49
Ależ one cudne!
-
Gość: Emcia, *.dynamic.chello.pl
2016/01/17 10:30:19
śliczne muffinki :) pychotka!
-
2016/01/17 11:20:33
Bardzo ładne i smakowite muffinki. Pięknie wyglądają z tym kremem.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2016/01/17 16:04:43
Wspaniałe babeczki na zimę!
Wyglądają cudnie ze smerfowymi czapeczkami.
-
2016/01/17 16:28:29
Urocze ,z chęcią zobaczyłabym je na moim talerzyku.
-
2016/01/17 16:49:52
Piękna dekoracja. W sam raz na zimę :) super przepis na ciasto muffinowe :)
-
2016/01/17 17:15:38
Urocze zrobiłaś te muffinki :)
-
2016/01/17 18:37:08
Przecudne, rzeczywiście idealne na zimę :)
-
Gość: smak i uczucie, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2016/01/17 21:51:53
Pięknie wygladają
-
2016/01/18 09:31:21
Ach ten krem! :)
-
2016/01/18 22:05:53
Rewelacyjnie wyglądają, bardzo zimowo :-).
-
2016/01/20 10:45:12
Cudowne !
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl