Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki z witrażykami

Witajcie Kochani po Świętach i Nowym Roku!

Dzisiejszy wpis jak i kilka kolejnych będą typowo świąteczne, bo jak to zawsze u mnie bywa, w święta testuję nowe przepisy, a potem nadrabiam zaległości w publikacji. Pierniczki z tego przepisu upiekłam z myślą o ozdobieniu choinki, dlatego nie pozostawiałam ich do zmięknięcia. Wieszając je na choince lepiej, żeby były twarde, wtedy wytrzymają dłużej, a Wy będziecie cieszyć się widokiem pięknie udekorowanej choinki długi czas. Polecam!!

P.S. Po rozebraniu choinki możecie je zjeść, gwarantuję, że są pyszne, sama podjadam! :)

 

Źródło: Moje wypieki

 

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, żeby pierniki były ciemniejsze)

DODATKOWO:

  • landrynki 

 

Miód i masło podgrzewamy w garnku, aż do rozpuszczenia i studzimy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Zagniatamy w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, należy je schować na około 30 minut do lodówki, będzie się wtedy lepiej wałkowało.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm grubości. Przy pomocy dużych foremek (około 11-13 cm) wykrawamy pierniczki, a następnie w nich mniejsze (około 5-6 cm). 

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Landrynki przekładamy do zamykanego worka i kruszymy pomagając sobie wałkiem. 

Pokruszone landrynki nakładamy "z górką" do otworów w pierniczkach. Przy pomocy rurki wykrawamy otworek na górze każdego pierniczka, aby łatwo nam było go zawiesić.

 


Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

Upieczone pierniczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, do ostygnięcia.

Kiedy są zimne, można je dowolnie udekorować. Ja moje pierniczki dekorowałam lukrem królewskim (białko+cukier puder).

 

 

 

 

Smacznego! :-) 

czwartek, 07 stycznia 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/07 22:52:21
Piękne te pierniczki z witrażykami.
Pozdrawiam:)
-
2016/01/08 07:41:12
Urocze są!
-
2016/01/08 09:06:18
Przepiękne!
-
2016/01/08 12:28:52
Pięknie się prezentują na choince :-) wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
-
2016/01/08 13:35:58
muszą być wspaniałą ozdobą na choince :)
-
2016/01/08 13:36:57
Pięknie zrobione :)
-
Gość: Agnieszka Gąsior, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/08 16:12:14
Piekłam je wieki temu! Są pyszne i urocze!
-
2016/01/08 19:57:46
Jakie piękne! Muszę spróbować zrobić na kolejne święta :)
-
2016/01/08 23:52:39
Śliczne.
-
2016/01/09 23:47:17
Urocze :)
-
2016/01/10 18:02:39
cudowne pierniczki! Musiały pięknie zdobić choinkę w Twoim domu! :)
-
2016/01/10 20:00:33
Fantastycznie wyglądają te witrażyki, a jakie są proste w sumie w zrobieniu. Na pewno za rok u mnie będą na choince :)
-
2016/01/11 06:49:13
Wspaniale wyglądają na choince :-).
-
2016/01/11 15:38:32
Pycha! Świetny i kreatywny pomysł!
-
2016/01/11 17:21:12
Urocze pierniczki! I na pewno przepyszne :)
-
2016/01/11 22:37:04
Pięknie się prezentują :)
-
2016/01/15 11:24:42
Prezentują się rewelacyjnie. Ciekawa jestem czy nie było grafiku do rozbierania choinki hahahaha
-
Gość: Emcia, *.dynamic.chello.pl
2016/01/17 10:27:59
O jakie piękne pierniczki! Cudnie wyszły!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl