Blog > Komentarze do wpisu
Rogaliki "25"

Kiedyś w weekend na przerwie między zajęciami, koleżanka z pracy poczęstowała mnie rogalikami z marmoladą, które upiekła dzień wcześniej. Tak bardzo mi posmakowały, że zjadłam chyba z dziesięć nie licząc się z innymi i oczywiście poprosiłam o przepis. Nazwałam je "25" ze względu na ich skład: trzy składniki, każde po 25 dag. Są niedrogie i bezproblemowe w przygotowaniu, a zajadanie ich to prawdziwa przyjemność. Ja upiekłam z nadzieniem z dzikiej róży, której słoiczek zachował mi się z zeszłego roku, ale będą smakować równie wyśmienicie z każdą inną marmoladą. Polecam! :-)

 

 

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 25 dag białego sera (półtłustego)
  • 25 dag mąki

DODATKOWO

  • mały słoiczek konfitury z płatków róży (lub marmolady z dzikiej róży, marmolady owocowej)
  • cukier puder (do posypania)

 

Do dużej miski dajemy biały ser i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy posiekane masło i mąką i wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Zagniatamy w kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby się schłodziło. 

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulę, wałkujemy na cieniutki okrągły placek i kroimy na w miarę równe trójkąty.

 

 

Na podstawę trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy w rogaliki. Tak uformowane różki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone rogaliki wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

 

Smacznego! :-)

czwartek, 26 maja 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/05/26 16:09:05
świetne rogaliki i jakie proste! :)
-
2016/05/26 16:31:07
moja mama robiła rogaliki za mojej młodości.. uwielbiałam je- wciągały jak fiks! :) także rozumiem cię 100% z tym jedzeniem ;)
-
2016/05/26 16:44:40
świetne! ja poproszę jednego :):)
-
2016/05/26 18:34:18
Schrupałabym teraz takiego rogalika :) Swoja drogą jeszcze nigdy nie nazbierałam tyle płatków,żeby wystarczyło na konfiturę. W takim połączeniu muszą smakować nieziemsko :)
-
2016/05/30 09:20:27
Kiedyś moja mama takie piekła, jedliśmy hurtowo!
-
2016/05/30 19:02:41
Pyszne rogaliki, a nadzienie po prostu bajeczne :)
-
2016/05/30 22:45:32
Ale one wspaniale wyglądają! Muszą być przepyszne :)
-
2016/05/30 22:50:33
Uwielbiam rogaliki, a Twoje wyglądają bardzo smacznie i kusząco! Chyba będę musiała zrobić takie - oczywiście z Twojego przepisu :)
-
2016/05/31 02:05:13
Idealny kształt, nie wiem jak to zrobiłaś!
-
2016/05/31 08:47:56
smakowite rogaliki!
-
2016/05/31 10:36:13
fajny pomysł na nazwę.
rzeczywiście rogaliki tanie a prezentują się ekstra. takie przepisy lubię
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl