Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z jagodami i polewą jogurtową

Co tu dużo pisać? Ciężko poprzestać na jednej! :)

Są wilgotne od owoców, świetnie komponują się z polewą, a do tego nie są za słodkie. Idealne połączenie mięciutkiego ciasta muffinkowego z orzeźwiającymi jagódkami, a w zasadzie borówkami, bo tak je nazywamy na Sądecczyźnie :)

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

Składniki:

  • 250 g jagód
  • 100 g oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru

POLEWA

  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka jogurtu
  • kilka łyżeczek jagód do dekoracji

 

W jednej misce mieszamy olej, jajka i mleko. W drugiej misce mieszamy  mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

Gotowe babeczki wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia. W międzyczasie roztapiamy czekoladę z mlekiem. Na koniec dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Ciepłą polewą polewamy babeczki i posypujemy każdą kilkoma jagodami.

 

 

 

Smacznego! :-)

czwartek, 21 lipca 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/07/21 19:30:04
apetyczne muffinki
-
2016/07/21 22:22:55
porywam jedną na jutro na drugie śniadanie :)
-
2016/07/21 22:56:58
Cudowne:D Zostało coś i dla mnie? :)
-
2016/07/23 01:29:12
Nie dość, że pięknie się prezentują, to jeszcze są na pewno przepyszne :)
-
2016/07/25 01:42:41
Babeczki widać, że wyszły doskonale!
-
2016/07/27 22:00:02
A co tu komentować - pyszności :)
-
2016/07/29 12:35:24
Ja poproszę dla mnie jedną, w tym roku nie miałam jeszcze przyjemności jeść borówek, ale jak co toku czekam na dostawę świeżo mrożonych od mojej cioci z Krynicy ;-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl