Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z czerwonymi porzeczkami

Kiedy nadchodzi lato bardzo często nie mogę się zdecydować, które owoce kupić. Porzeczki, agrest, jagody...sezon trwa tak krótko, że zwykle nie udaje mi się upiec tego zaplanuję. Chciałabym móc cieszyć się nimi dłużej, ale może właśnie dlatego tak bardzo nam smakują, że mamy je do dyspozycji tylko przez chwilę w ciągu roku? Pewnie tak :) Dlatego nie ma się co zastanawiać i jeśli Wasze ogródkowe krzaczki zdobią jeszcze te pyszne czerwone korale, pozbierajcie je i upieczcie ze mną sernik :)

 

Źródło: Mała cukierenka

 

 

Składniki:

CIASTO

  • 200 g mąki
  • 60 g cukru
  • 140 g zimnego masła

MASA SEROWA

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 170 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany 12%
  • 80 g kaszy manny błyskawicznej
  • 300 g owoców czerwonej porzeczki (umytych i obranych)

 

Mąkę mieszamy w misce z cukrem, dodajemy posiekane masła i wyrabiamy w palcach najpierw na kruszonkę, a następnie zagniatamy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją ciastem: dno i boki na około 4 - 5 cm wysokości. Pieczemy około 12-14 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się podpiecze i nabierze złotego koloru.

W dużej misie miksera umieszczamy ser, jogurt, śmietanę, jajka, kaszę i cukier. Miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, zaraz po wyjęciu go z pieca. Na początek wylewamy 3/4 masy serowej, posypujemy porzeczkami, a następnie zalewamy resztą masy serowej. Wkładamy do piekarnika (w dalszym ciągu temperatura 180 stopni) i pieczemy około 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut. Pod tortownicę można położyć folię, lub jeszcze jedną, większą blaszkę, aby masło nie zabrudziło piekarnika. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, aż do ostygnięcia. 

Gotowe ciasto można podawać od razu po ostygnięciu, lub schłodzić kilka godzin w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 07 sierpnia 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/07 15:44:19
sernik prezentuje się znakomicie :) a też zawsze mam problem jakie owoce kupić :)
-
2016/08/07 16:54:59
Serniczek prezentuje się fantastycznie :) U mnie krzaczek już pusty, ale w zamrażarce porzeczki się znajdą :)
-
2016/08/07 22:10:20
Apetycznie to wygląda :) aż sobie smaka narobiłam :D przeczytałam tylko słowo "sernik" i musiałam wejść zobaczyć strone gdyż to słowo działa na mnie jak magnez :)
-
2016/08/07 23:30:20
Wygląda imponująco, przepyszny sernik :)
-
2016/08/08 09:50:08
sernik pierwsza klasa, dawno żadnego nie piekłam
-
2016/08/08 19:15:39
Też miałam ten dylemat z czym by tu upiec a sezon na większość owoców taki krótki :) Dlatego zaczęłam mrozić niewielkie porcje owoców i wykorzystuje je w późniejszym okresie. Serniczek wygląda pysznie :)
-
2016/08/09 15:37:53
POEZJA!
-
2016/08/13 13:26:52
Właśnie na taki sernik mam teraz ochotę:)
-
2016/08/14 19:34:46
oj jak pysznie!
-
2016/08/18 09:04:39
Pięknie się prezentuje!
-
2016/08/21 21:08:21
Świetny przepis :)
-
2016/08/30 08:26:05
Rewelacyjnie wygląda, uwielbiam desery z porzeczkami !
-
2016/08/30 08:26:50
Nie tylko pysznie smakują, także pięknie się prezentują :)
-
2016/09/09 12:32:13
Cudny :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl