Blog > Komentarze do wpisu
Tort Mojito

Wiem, że to nie pora na takie letnie i orzeźwiające przepisy, bo za oknem szaro, buro i ponuro, ale wybaczcie mi. Tort przeczekał cały sezon letni prosząc się o publikację, a jest tak pyszny, że na prawdę nie mogę czekać do przyszłego roku. Jest lekki i bardzo letni. Idealny dla fanów popularnego drinku. Tak bardzo mi posmakował, że to właśnie jego mam zamiar zrobić na swoje urodziny - w środku zimy! :)

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Składniki:

BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm)

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA

  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g kremówki 30% lub 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • świeżo wycisnięty sok z 1 limonki
  • skórka otarta z 2 limonek

PONCZ

  • 1/2 szklanki herbaty miętowej
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/4 szklanki wódki

DODATKOWO

  • słoiczek zielonego dżemu (u mnie z kiwi i agrestu)

DEKORACJA

  • świeża limonka
  • wiórki białej czekolady
  • galaretki w kształcie limonek (zielone)

 

Biszkopt można upiec dzień wcześniej i w tej sposób rozłożyć pracę nad tortem na dwa dni.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka przekładamy do suchej misy miksera i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukier, a następnie po jednym żółtku. Miksujemy, aż do połączenia się składników. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąki i dokładnie, ale powoli mieszamy wszystko łyżką.

Biszkoptowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Upieczony biszkopt zrzucamy na podłogę z około 60 cm i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy jest chłodny, odkrawamy go nożem od blachy, a następnie kroimy na trzy równe placki.

 

W międzyczasie przygotowujemy masę. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki podane wyżej i zaczynamy ubijanie. Miksujemy cały czas, a masa będzie gęsta i sztywna.

Poncz: Mieszamy w szklance wszystkie podane składniki.

 

Przygotowanie tortu:

Pierwszy placek biszkoptu kładziemy na paterze, nasączamy go obficie, smarujemy dżemem, a następnie nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i powtarzamy czynności - poncz, dżem i masa. Górna warstwę biszkoptu nasączamy od spodu i przykrywamy nim tort.

Pozostałą masą smarujemy tort z wierzchu i dookoła. Z kremu robimy rozetki przy pomocy szprycy. Boki tortu dekorujemy wiórkami białej czekolady, a wierzch ćwiartkami limonek i zielonymi galaretkami. 

Chłodzimy kilka godzin w lodówce, wyjmujemy przed podaniem. 

 

 



Smacznego! :-)

wtorek, 04 października 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/10/04 19:59:57
wygląda pysznie! i nie ważne czy to lato czy już chlodna jesień ;)
-
2016/10/05 11:00:32
Niezwykle elegancki i smakowity!
-
2016/10/05 18:29:35
jaki cudny tort! Właśnie dzisiaj w taką pogodę zjadłabym kawałeczek takiego letniego tortu :)
-
2016/10/05 21:00:02
O mniam! Ale on musi super smakować <3
-
2016/10/06 10:31:50
No taki tort to od razu nastrój poprawia:)
-
2016/10/06 21:34:35
Musi smakować przepysznie. Na sam widok ślinka cieknie...Lato czy zimna jeśli jest pyszny pora roku nie gra roli :)
-
2016/10/06 22:28:58
Piękny!
-
2016/10/07 19:01:20
Małe słodkie arcydzieło !
-
2016/10/08 12:03:33
prezentuje się smakowicie :) bardzo lubię takie orzeźwiające ciasta :)
-
2016/10/09 13:24:29
ulala!! cóż to za cudo <3 wygląda pysznie!
-
2016/10/12 08:56:56
Ten tort wygląda mega obłędnie :-)
-
2016/10/12 16:01:31
Obłędnie wygląda, jak musiał smakować :)
-
2016/10/19 14:41:43
Torcik rewelacyjny, doskonały na każdą okazję :)
-
2016/10/26 14:14:14
Wygląda rewelacyjnie :-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl