Blog > Komentarze do wpisu
Szuba - rosyjska sałatka śledziowa

Szuba Ш.У.Б.А czyli sałatka śledziowa, którą możecie znać również pod nazwą śledź pod futrem to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej przygotowywana często także u nas w kraju na Święta Bożego Narodzenia.

Ja po raz pierwszy przygotowałam ją tak dość przewrotnie, bo w Środę Popielcową, dla mojej rodziny. Nie spodziewałam się, że tak bardzo im posmakuje!

Osobiście śledzi nie jadam. Wiem, wiem, mam czego żałować. Moi domownicy natomiast je uwielbiają, stąd też ta sałatka. Nie dość, że nie wymaga wiele pracy, jest zachwalana przez wszystkich, to jeszcze pięknie wygląda w przezroczystym naczyniu, więc dodatkowo zdobi stół :)

Kiedy miesiąc temu mój M poprosił, żebym przygotowała mu jego ulubioną potrawę, nie spodziewałam się, że wybierze właśnie tą sałatkę! To chyba najlepsza rekomendacja.

 

Źródło: mniam...mniam...

 

 

Składniki:

  • 4 filety śledziowe solone
  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 350 g majonezu
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju

Kilka godzin lub dzień wcześniej: Filety śledziowe myjemy, a następnie namaczamy na noc w szklance mleka.

Kolejnego dnia myjemy je, zalewamy olejem i odstawiamy na 30 minut.

W dzień przygotowywania sałatki: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki myjemy i gotujemy w łupach.

Po ugotowaniu ziemniaki i buraki obieramy ze skórki. Każde warzywo (marchew, ziemniaki, a na koniec buraki) ścieramy na tarce o dużych oczkach na osobne talerze. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy osobno białko i żółtko z ugotowanych jajek.

Śledzia odcedzamy z oleju i przekładamy do dużej, przezroczystej miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do śledzi i mieszamy. Smarujemy lekko majonezem. Nakładamy stare buraki, wyrównujemy, delikatnie solimy i pieprzymy i pokrywamy majonezem. Te same czynności wykonujemy z ziemniakami. Jako kolejną marchewkę i pokrywamy ją majonezem. Również delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Wierzch posypujemy białkami jajek, a następnie żółtkami. 

Gotową sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

 

 

Smacznego :-)

niedziela, 27 listopada 2016, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/27 17:19:34
fajny sposób podania w szklance :)
-
2016/11/27 18:58:53
Pycha! Zwłaszcza zimą smakuje najlepiej :)
-
2016/11/28 10:47:25
U mnie to po prostu śledź po pierzynką ;-)
-
2016/11/29 08:51:54
ale mi zrobiłas smaku na ta sałatkę!
-
2016/11/29 11:45:58
Robię bardzo podobną sałatkę, ale bez marchewki, a na wierzch daję starty ser żółty, pychota :-)
-
2016/12/03 18:49:20
Pysznie smakuje :)
-
2016/12/20 23:15:49
Pysznie warstwowa :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl