Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Kinder Country

Witajcie Kochani po miesięcznej przerwie! Bardzo długo mnie tu nie było, ale styczeń w moim zawodzie przeważnie należy do intensywnych i niestety zabrakło czasu na przyjemności. Przepisy i zdjęcia piętrzą mi się w folderach dlatego mam nadzieję, że tym razem uda mi się publikować regularnie :) 

Ciasto, które dziś Wam proponuję to odpowiednik znanego batonika firmy Kinder. Przyznam szczerze, że batonik ten jest jednym z moich ulubionych, dlatego kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto, wiedziałam, że muszę je zrobić w najbliższym czasie. Moi domownicy wprost oszaleli na jego punkcie! Nie wiem czy byli tak głodni słodyczy po długiej przerwie w pieczeniu, czy tak bardzo im smakowało. Wiem jedno - ciasto zniknęło w mgnieniu oka.

Przejdźmy jednak do konkretów. Robi się je szybko i bezproblemowo. Nie trzeba włączać piekarnika, a przygotowanie mas również nie powinno sprawić nikomu problemu. Biała masa razem z płatkami do złudzenia przypomina tę z batonika. Masa ciemna na wierzchu jest odpowiednikiem czekolady, którą baton jest polany, to taki dodatek, muszę jednak przyznać że pyszny.

Polecam! :)

 

Źródło: Przepis na talerzu

 

 

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 100 g herbatników
  • 3 szklanki płatków "Nestle Kangus"

 

Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.

200 ml śmietany kremówki ubijamy w misie miksera razem z mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Do gotowej masy wrzucamy 2 i 1/2 szklanki płatków Nestle Kangus i mieszamy.

Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Na wierzch wykładamy gotową białą masę. Wyrównujemy i układamy pozostałe herbatniki.

Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej.

W tym czasie, 200 ml śmietany ubijamy dodając stopniowo dwa śmietan-fixy, aby masa była bardziej zwarta. Do ubitej śmietany dodajemy cienką stróżką wystudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia.

Gotową masę czekoladową wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą połową szklanki płatków. Schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 

 

Smacznego! :-)

wtorek, 31 stycznia 2017, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/31 19:49:40
Wieki już nie jadłam tego batonika; szczerze mówiąc, już nawet nie pamiętam, jak smakował... Ale ciacho wygląda bosko!
-
2017/01/31 19:55:25
wygląda genialnie! moja córka byłaby tym ciastem zachwycona
-
Gość: Jaglusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/31 21:11:01
Wygląda cudownie! :)
jaglusia.wordpress.com/
-
2017/02/01 07:42:50
Mniam, wygląda obłędnie!
-
2017/02/01 11:23:28
Batonik nie należy do moich ulubionych, ale ciasto wygląda fantastycznie i bardzo mnie kusi :)
-
2017/02/01 13:02:41
Bajeczne ciacho.
-
2017/02/02 17:14:32
Ooooooo! Super ciacho!
Dla mnie w sam raz.
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/02/02 17:49:58
Batonika uwielbiam, ciasto też czeka na swoją kolej :-). Cudne Ci wyszło :-)
-
2017/02/02 19:42:21
ulala.. jakie ciacho! Alez mi smaka narobiłaś <3 jadłabym aż by się uszy trzęsły <3
-
2017/02/03 11:04:07
Wygląda ślicznie
-
2017/02/03 17:32:19
Robiłam, przepyszne jest to ciasto <3
-
2017/02/04 20:07:33
to ciacho od dawna mam na liście do zrobienia :)
-
2017/02/05 20:17:09
Świetnie wygląda, nic tylko brać i zajadać:)
-
2017/02/06 09:43:55
Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda mega kusząco :-)
-
2017/02/14 10:56:10
Muszę też wypróbować, moja Julcia również uwielbia ten batonik ;-)
-
2017/02/14 16:53:52
Wspaniały deser i taki łatwy do przygotowania !
-
2017/03/07 08:57:32
Wygląda obłędnie, I na pewno tak smakuje :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl