Blog > Komentarze do wpisu
Tort "Oreo" na 6 urodziny bloga! :)

Tyle się dzieje w moim życiu, że na blogowanie czasu brak. Masa pracy w szkołach, dużo stresu, przygotowania do ślubu, który zbliża się wielkimi krokami i niestety częste choroby powodują, że opadłam z sił. Pojawiam się sporadycznie, ale proszę, nie traćcie wiary we mnie, bo jestem tu zawsze na dobre i na złe.

5 lutego minęło 6 lat odkąd dokonałam pierwszego wpisu i właśnie dziś, z miesięcznym opóźnieniem świętuję tą rocznicę wspaniałym tortem Oreo. Cudowna, słodziutka masa z tymi popularnymi ciasteczkami, idealnie uzupełniała wilgotne ciasto czekoladowe. Poezja :)

Dziękuję Wam Kochani za te wszystkie lata. Życzcie mi kolejnych jeszcze lepszych!

 

 

 

Składniki:

CIASTO

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

MASA

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 ciastek Oreo

DEKORACJA

  • ciastka Oreo (około 10)

 

W jednym naczyniu łączymy składniki suche na ciasto: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W drugim roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Zawartość obydwu naczyń łączymy i dokładnie mieszamy. 

Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Kiedy ciasto jest chłodne przekrawamy je na trzy blaty. z górnego blatu odcinamy "górkę". Ciasto najczęściej nie wyrasta równo tylko właśnie z tak zwaną górką, którą użyjemy do dekoracji boków.

W misie miksera umieszczamy mascarpone, cukier puder i kremówkę. Ubijamy, aż powstanie sztywna masa. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i jeszcze chwilę miksujemy.

Pierwszy blat ciasta układamy na paterze i smarujemy go 1/3 masy. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy kolejną porcją (1/3) masy. Przykrywamy wierzchem ciasta. Pozostałą masą smarujemy boku tortu i jego wierzch. 

Odciętą "górkę" ciasta kruszymy drobno do osobnej miski. obtaczamy ciastem bok tortu. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i ciasteczkami. 

 

 

 

Smacznego! :-)

 

piątek, 10 marca 2017, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2017/03/10 22:51:38
Świetny pomysł na tort i pięknie wygląda!! Wszystkiego naj z okazji rocznicy i jeszcze wielu , wielu, wielu lat blogowania. Pozdrawiam
-
2017/03/11 08:09:12
Pychotka!
-
2017/03/11 08:55:53
Gratuluję tobie i blogowi wspaniałej rocznicy!
Tort wspaniale wpisuje się w piękną datę.
Pozdrowienia!
-
2017/03/11 14:54:17
Życzę kolejnych wspaniałych lat blogowania :) a tort wygląda rewelacyjnie :)
-
2017/03/11 17:03:48
Piękna rocznica! Gratuluję i życzę kolejnych tak udanych lat blogowania:)
-
2017/03/11 19:16:08
Piękny staż.... gratuluję i życzę dalszych inspiracji :)
-
2017/03/12 10:18:48
Tort wygląda wspaniale <3 Życzę dalszych sukcesów i morza pysznych inspiracji :*
-
2017/03/12 16:02:42
gratulację 6ciu lat! :)
I Tort wspaniały na tą okazję ;)
-
2017/03/13 14:22:06
Piękny tort :) wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy bloga :)
-
2017/03/13 18:06:21
Gratuluję okrągłej rocznicy prowadzenia bloga :) ! A takiego tortu nigdy nie jadłam, wygląda pysznie :)
-
2017/03/14 14:24:46
A ja tu własnie kminie jaki tort na urodziny mego małżonka zrobić :) Judytko szkoda zdrowia na ciągłe stresowanie się, odpuść, zwolnij...czasami pewne rzeczy nie są tego warte :)
-
2017/03/15 13:10:28
Ależ wspaniałości :)
Najlepszego w takim razie! :)
-
2017/03/16 10:02:54
Wspaniały tort i piękna rocznica ,gratuluję wytrwałości i z chęcią zaglądam.
-
Gość: Kasia, *.206.155.156.fiberlink.pl
2017/03/16 19:40:37
Fajny przepis i smakowicie wygląda. Ja stawiam pierwsze kroki w pieczeniu. Mam tortownice o śr. 24 cm.czy zwiększyć proporcje składników na ciasto? Może głupie pytanie ale nie wiem czy wystarczająco wyrośnie żeby przekroić go na 3 części?
-
2017/03/18 13:06:51
Kasia Z takiej porcji niestety w 24 cm średnicy nie przekroisz na 3 części, polecałabym zwiększyć proporcje o 1/3 mniej więcej i wydłużyć czas pieczenia, żeby na pewno się upiekło :) Próbuj sprawdzać metodą "suchego patyczka" :)
-
2017/03/20 14:13:01
Moje ulubione ciasto, pięknie podane, aż ślinka cieknie, wytrwałości w kolejnych latach na blogu życzę ;-)
-
2017/04/10 23:20:58
Torcik znakomity z moimi ulubionymi ciasteczkami. Gratuluję rocznicy i zyczę Judy jeszcze takich kolejnych, wspaniałych i radości z prowadzenia bloga. Zawsze jestem u Ciebie z przyjemnoscią i uwielbiam podziwiać Twoje kulinarne dzieła, które zawsze mnie zachwycają. Dziękuję, że jesteś :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl