Blog > Komentarze do wpisu
Tort śmietankowy z truskawkami

Najprostszy i najlepszy <3

Tort śmietankowy z truskawkami, bardzo lekki i idealny na lato. Ja postawiłam na modną dekorację w stylu "semi-naked cake" czyli bez posypki na bokach, delikatnie otoczony masą, tak, aby bszkopt przez nią prześwitywał :) Przygotowałam go na imprezę niespodziankę z okazji urodzin mojego Męża, dlatego musiał być piętrowy, aby zrobić piorunujące wrażenie :) Nie używałam stelaża, dobrze schłodziłam masy i upewniłam się, że góra jest bardzo lekka, dzięki czemu nic się nie zapadło. Zjedliśmy go co do okruszka!

 

 

 

Składniki:

BISZKOPT

mniejszy (średnica 15 cm)

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej

większy (średnica 25 cm)

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

MASA

  • 750 g sera mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 400 g truskawek

DODATKOWO

  • do dekoracji - ulubone owoce: borówki amerykańskie, jeżyny, maliny, truskawki, czereśnie
  • kompot truskawkowy - do nasączenia

 

Biszkopty można upiec dzień wcześniej.

Zaczynamy od większego bszkoptu. Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubjania dodajemy po łyżce cukier, a następnie żółtka. Kiedy masa jest pulchna dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie łyżką. Kolejną dodajemy mąkę pszenną, również mieszając. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy około 25 cm, wyłożonej papierem do piczenia i pieczemy około 35 cmn w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zrzucamy na podłogę z wysokości kolan i wstawiamy do wyłączonego piekarnika, aż do ostygnięcia.

Robiąc mniejszy biszkopt postępujemy dokładnie tak samo. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Również rzucamy z wysokości kolan na podłogę.

Obydwa bszkopty pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Na następny dzień.

W dużej misie miksera umieszczamy mascarpone, kremówkę i cukier puder. Ubijamy, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Truskawki myjemy, suszymy i obieramy z szypułek. Kroimy w plastry.

 

Składanie tortu:

Większy biszkopt przekrawamy na trzy części. Pierwszą z nich układamy na paterze, ponczujemy kilkoma łyżkam kompotu truskawkowego i rozsmarowujemy na wierzchu 1/4 masy. Na niech układamy plastry truskawek i dociskamy lekko. Przykrywamy drugim blatem i również dajemy 1/4 masy i truskawki. Nakrywamy ostatnim blatem biszkoptu. wierzch smarujemy odrobiną masy, aby mniejszy tort się przykleił. Te same czynności powtarzamy z małym biszkoptem, aby przełożyć go masą i owocami. Obydwa torty schładzamy około 3 godziny w lodówce.

Po tym czasie, mały tort układamy na dużym. Pozostałą 1/4 masy obtaczamy obydwa torty z wierzchu i dookoła. Robimy to nieregularne, niewielką ilością masy, aby biszkopt przez nią prześwitywał. Na koniec dekorujemy piętra ulubionymi owocami przyklejając je na kremie do tortu. 

 

Smacznego! :-)

 

sobota, 17 czerwca 2017, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2017/06/17 20:47:59
Nie przepadam za tortami kupnymi. Co innego takie pyszności! Super
-
2017/06/17 22:38:38
Smakowite dzieło sztuki!
-
2017/06/18 16:34:48
bardzo lubię takie lekkie torty :)
-
2017/06/20 08:39:52
Wygląda imponująco! Mąż i goście musieli być zachwyceni :)
-
2017/06/20 11:07:13
cudowny!!!!!!!!!!!!
-
2017/06/20 15:54:06
Tort wygląda wspaniale, bardzo zachęca do spróbowania :)
-
2017/06/22 21:34:15
w pieczeniu jestem raczej kiepska, ale biszkopt i krem taki jak z przepisu zawsze mi wychodzi i w dodatku jest pyszny.
ostatnio na urodziny dziecka zamiast truskawek dodałam kolorowe kawałeczki galaretek - dzieciaki wylizały nawet paterę.
a Twój tort jest jeszcze wspaniale udekorowany
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl