Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto Ekler z truskawkami

Ten wpis miał zdecydowanie lepszy wstęp, ale podchodzę do niego trzeci raz. Za każdym razem wcześniej szkic mi się nie zapisał i czuję się już śmiesznie próbując odtworzyć w głowie to co napisałam poprzednie dwa razy.

Przejdę zatem do konkretów - to ciasto to podrasowana karpatka z dodatkiem soczystych truskawek - nikt mu się nie oprze :)

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

Składniki:

CIASTO PARZONE

  • 3/4 szklanki wody
  • 90 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka

KREM BUDYNIOWY (CREME PATISSIERE)

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

BITA ŚMIETANA

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • 300 g truskawek

 

*Proporcje podane w przepisie obliczone są na tortownicę lub formę na tartę o średnicy 25-27 cm. Ja ciasto wykonałam w formie w kształcie serca (około 15 cm) i trzech mniejszych foremkach (około 5 cm)*

 

Etap 1. Na początek przygotowujemy ciasto parzone. 

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy zaczyna bulgotać, ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawiamy do schłodzenia, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 

Przygotowane foremki smarujemy masłem, a następnie dłonią rozkładamy w nich ciasto. Nie zapominamy o brzegu formy.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.

 

Etap 2. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem budyniowy.

Mleko wlewamy do dużego garnka. Dodajemy ziarna wydrążone z laski wanilii i zagotowujemy.

W osobnym garnku ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy stopniowo mąki, a na koniec pół szklanki gorącego mleka. Miksujemy na gładką masę.

Gotową pastę wlewamy do zagrzanego mleka, które cały czas trzymamy na małym ogniu. Energicznie ucieramy trzepaczką, aż zacznie gęstnieć i powstanie budyń. 

Gotowy budyń przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Etap 3. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy, aż masa będzie sztywna.

 

Etap 4. Na upieczone ciasto ptysiowe nakładamy waniliowy krem budyniowy i wyrównujemy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Posypujemy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy około 2 godziny w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

wtorek, 11 lipca 2017, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2017/07/11 14:12:13
Mmm, coś wspaniałego!
Znam ten problem - czasem wymyślę jakieś piękne zdania do wstępu, a jak przychodzi co do czego, to za nim ich sobie nie mogę przypomnieć... A może wcale nie był takie piękne...? ;)
-
2017/07/11 17:46:27
Taki eklerek w wersji XXL na większą zachciankę :D Pięknie się prezentuje... i te truskawki :)
-
2017/07/11 20:35:10
Mega ekler z truskawkami!
Wpraszam się...
-
2017/07/12 10:01:45
Smakowite, w dodatku ten serdeczny kształt....
-
2017/07/12 19:51:29
Mniam, ale ciacho, pyszne!
-
2017/07/13 07:41:25
rewelacyjnie wygląda
-
2017/07/14 13:27:58
Ciasto wygląda bardzo imponująco, fajnie byłoby schrupać kawałek :)
-
2017/07/17 06:58:53
pycha! :) mój mąż jako fan karpatki nie przeszedł by obojętnie :)
-
2017/07/17 15:28:07
Do tej pory jadłam tylko eklerki, taki duży ekler to musi być coś ^^
-
2017/08/11 18:47:14
Judytko mi też nieraz zdarzyło się,że wpisy nie zapisywały mi się i cały wpis przepadał. Dlatego teraz zanim kliknę zapisz, kopiuję cały tekst. W razie nie zapisania się po prostu na nowo go wklejam :) Ciasto cudowne. Uwielbiam karpatkę i wszystkie jej podobne :D
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl