Blog > Komentarze do wpisu
Adwentowe waniliowe półksiężyce i Życzenia :)

W szale świątecznych przygotowań udało mi się znaleźć czas, żeby napisać przepis i złożyć Wam życzenia. Dalej niestety odrzuca mnie od komputera, choć bywa coraz więcej dni, że moja choroba nie jest, aż tak dokuczliwa jak była trzy, a nawet miesiąc temu i czuję się lepiej. Tego się trzymam i z pozytywnym nastrojem działam w kuchni piekąc i gotując świąteczne potrawy :)

Dzisiejsze ciasteczka wykonałam na początek Adwentu. Są to tradycyjne ciasteczka kruche waniliowo - migdałowe, wypiekane w okolicy Bożego Narodzenia w całej Europie, a szczególnie w Niemczech i Austrii. Wczoraj oglądałam program na temat tradycyjnych wypieków w tych krajach i to zainspirowało mnie do stworzenia właśnie z nimi - z Vanillekipferl, świątecznego wpisu.

 

***

Kochani!

Niech Święta Bożego Narodzenia będę wypełnione radością, uśmiechem i miłością. Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, nawet te najskrytsze. Życzę Wam równieżdużo, dużo zdrowia.

Wesołych Świąt! 

Judyta

 

***

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

Składniki:

  • 120 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 90 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier puder - do obtoczenia ciasteczek

 

Do dużej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, ziarna wanilii, cukier i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Zagniatamy, aż powstanie kruszonka, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, okrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około  godzinę. 

Po tym czasie ciasto wyjemujemy z lodówki. Jeśli mamy specjalną foremkę, wylepiamy ją ciastem. Jeśli nie, można półksiężyce przygotować ręcznie. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy w plastry. Z każdego plastra formujemy mały wałeczek i zginamy go delikatnie w półksiężyc.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Upieczone ciasteczka wyjemujemy z pieca i studzimy na kratce. Obtaczamy w cukrze pudrze.

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 24 grudnia 2017, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2017/12/24 22:17:38
wesołych i pysznych świąt;)
-
2017/12/26 11:17:31
Świąteczny kształt i "śnieżek" na nich. Bomba
-
2017/12/26 16:25:55
Piękne ciasteczka :)
-
2017/12/26 17:18:09
ale fajne! Radosnych świat i pomyślności w nowym roku
-
2017/12/27 13:31:51
Piękne!
Nigdy ich nie piekłam...
-
2017/12/28 10:43:28
Smakowicie u Ciebie. Wszystkiego czego pragniesz niech się spełni w nowym roku!
-
2017/12/30 16:18:28
Czuje ten zapach:)
-
2017/12/30 16:47:24
Wyglądają na przepyszne!
-
2018/01/01 07:48:59
kojarzą mi się z ciasteczkami jakie zawsze były u mojej babci :)


Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
-
2018/01/01 18:00:21
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
-
2018/01/03 10:57:20
apetyczne i bardzo świąteczne ciasteczka migdałowe:) samych dobrych chwil na 2018 Rok:)
-
2018/01/03 16:02:50
Urocze ciasteczka, znam je i z przyjemnoscią się nimi delektuje.
Wszystkiego dobrego dużo zdrówka w Nowym Roku :)
-
2018/01/08 13:52:03
Wyglądają przepysznie :) I wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :) Duuużo słodkości :)
-
2018/01/16 16:22:52
piękne Ci wyszły <3
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl