Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką

Pyszne i bezproblemowe w przygotowaniu babeczki będące kwintesencją lata. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Czerwone porzeczki orzeźwiają cały wypiek dzięki czemu będziemy mieć na nie ochotę nawet w upalny dzień.

 

Źródło: Moje wypieki, z moimi zmianami

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 150 g czerwonej porzeczki

 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, mielone mgdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre: jajko, jogurt naturalnyi olej.

Zawartość obydwu misek łączymy i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dodajemy obrane czerwone porzeczki.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru i do tak zwanego "suchego patyczka". 

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Można dodatkowo polać je lukrem.

 

Smacznego! :-)

poniedziałek, 16 lipca 2018, judik1119

Polecane wpisy

Komentarze
2018/07/16 22:03:34
jesli smakują tak jak wyglądają, to musi być prawdziwe niebo w gębie
-
2018/07/16 22:30:32
Wspaniałe i piękne!
Zjadłabym o każdej porze dnia i nocy.
-
2018/07/17 22:41:43
Cudownie wyglądają! pozdrawiam;*
-
2018/07/18 20:13:15
świetne muffinki, dawno nic z czerwoną porzeczką nie robiłam
-
2018/07/19 13:46:12
Cudowne, smakowite i baaaaardzo apetyczne muffinki :) <3
-
2018/07/23 23:57:03
Genialnie wyglądają!
-
2018/07/26 06:36:53
Idealne na podwieczorek :)
-
2018/08/11 16:04:23
Nie mogły źle smakować :)
-
2018/08/16 23:06:11
Jakie pyszności!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl