RSS
piątek, 08 lutego 2019
Krem kawowy z balsamicznymi truskawkami

Co tu dużo mówić - deser idealny nie tylko na 14 lutego. Jeśli tylko lubicie kawowe smaki w słodyczach, to koniecznie powinniście go spróbować. Truskawki skąpane w zredukowanym i posłodzonym occie balsamicznym dodają charakteru temu deserowi, nie spodziewałam się, że będą takie dobre. Polecam! 

 

 

 

Składniki (4 porcje) : 

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (drobnej typu crema)

OWOCE

  • 250 g truskawek
  • 50 g cukru brązowego
  • 3 łyżki octu balsamcznego
  • 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy

 

W dużej misce umieszczamy ser mascarpone i śmietankę z cukrem pudrem. Ubijamy, aż zacznie sztywnieć, wtedy dodajemy kawę, bezpośrednio do masy i miksujemy, aż się rozpuści, a całośc uzyska konsystencję gęstego kremu.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki. Na patelni mieszamy ocet balsamiczny, a sokiem z pomarańczy i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Na koniec dodajemy truskawki i mieszamy, aby sos oblekł wszystkie owoce. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Gotowy krem przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy balsamczne truskawki.

 

Smacznego! :-)

 

środa, 16 stycznia 2019
Dwukolorowa sałatka z radicchio i awokado

Sami widzicie, że ta sałatka to istna eksplozja kolorów! Po raz kolejny urzekł mnie przepis, po którego wykonaniu talerz wygląda jak obraz. Taka już moja słabość!

Ta sałatka to iście zimowa propozycja, która sprawdzi się jako dodatek obiadowy do każdego rodzaju mięsa, ale również na kolację lub lunch w pracy. Zieleń i fiolet pobudzą Was do działania. Dodatkowym atutem jest różnorodność smaków i tekstur - są orzeźwiające i chrupiące pestki granatu, lekko gorzkie radicchio, słodkawa i orzechowa rukola, ale również mięciutkie i aksamitne awokado. Całość polana ulubionym winegretem - uwielbiam!

 

P.S. Dzisiaj mija dokładnie pół roku od ostatniego postu. Mam nadzieję, że jeszcze tu jesteście :)

 

Źródło: Nigella Lawson (instagram), z moimi zmianami.

 

 

Składniki:

  • radicchio
  • rukola (duża garść)
  • awokado
  • pestki z 1/2 granata

Sos winegret:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Radicchio dzielimy na listki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy a następnie szarpiemy na spore kawałki. Układamy na talerzu lub w misce. 

Garść rukoli również myjemy i osuszamy. Posypujemy po wierzchu radicchio i mieszamy, aby kolory się pomieszały.

Awokado przedzielamy na pół, pozbywamy się pestki. Łyżeczką wydrążamy małe porcje, prosto do miski z sałatą. Granata dzielimy na pół i obieramy, tak aby mieć same pestki. Posypujemy sałatkę po wierzchu.

Do małego słoiczka dajemy musztardę, miód i ocet. Zakręcamy i potrząsamy energicznie. Odkręcamy słoik i dodajemy oliwę. Po raz kolejny zakręcamy i potrząsamy chwilę dłużej, aby sos zemulgował. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. 

Sałatkę polewamy gotowym sosem i delikatnie mieszamy*.

 

* Jeśli przygotowujecie sałatkę wcześniej, polejcie ją sosem dopiero przed podaniem. Przechowajcie ją przykrytą folią spożywczą, a sos w zamkniętym słoiczku.

 

 

Smacznego! :-)

poniedziałek, 16 lipca 2018
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką

Pyszne i bezproblemowe w przygotowaniu babeczki będące kwintesencją lata. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Czerwone porzeczki orzeźwiają cały wypiek dzięki czemu będziemy mieć na nie ochotę nawet w upalny dzień.

 

Źródło: Moje wypieki, z moimi zmianami

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 150 g czerwonej porzeczki

 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, mielone mgdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre: jajko, jogurt naturalnyi olej.

Zawartość obydwu misek łączymy i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dodajemy obrane czerwone porzeczki.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru i do tak zwanego "suchego patyczka". 

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Można dodatkowo polać je lukrem.

 

Smacznego! :-)

niedziela, 08 lipca 2018
Letter Cake

Letter Cake czyli "tort", którego bazą są dwa blaty ciasta kruchego przełożone masą śmietankową i udekorowane wedle uznania owocami sezonowymi, słodyczami, kwiatami. Trend ten króluje na instagramie od dłuższego czasu, a torty wykonane w ten sposób przypominają najpiękniejsze obrazy. Byłam nimi tak zachwycona, że sama postanowiłam stworzyć taki na swoje imieniny. Wykonanie jest na prawdę proste, potrzeba tylko trochę precyzyjności w wycinaniu liter z ciasta, ale uwierzcie mi, to sama przyjemność.

Ważne: Z ciasta pozostałego po wycięciu liter upiekłam tartaletki, aby nic się nie zmarnowało. Następnie udekorowałam je pozostałym kremem i owocami :-)

 

Źródło: Moje Wypieki 

 

 

 

Składniki:

CIASTO KRUCHE

  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

MASA

  • 500 g mascarpone
  • 600 g kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 

DODATKOWO

  • owoce sezonowe: maliny, truskawki, borówki
  • beziki, makaroniki
  • jadalne kwiaty
  • liście męty, melisy
  • cukrowe posypki

 

W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki na ciasto kruche: mąkę, mielone migdały, cukier puder i sól. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko. Wcieramy masło w pozostałe składniki, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut, aby się schłodziło.

W tym czasie, na kartce papieru A4 (najlepiej z bloku technicznego) rysujemy literę, którą następnie wyninamy, aby powstał szablon.

Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i dzielomy je na dwie części. Najpierw rozwałkowujemy pierwszą, układmy na nim literę z papieru i wycinamy ją ostrym nożem. Powstałą literę ostrożnie nawijamy na wałek od ciasta i przenosimy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta. Obydwie litery ułożone na blachach wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z literą/literami (w zależności czy rozdzieliliście je na dwie blach, czy zwieściły się Wam na jednej) i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 13-15 minut, aż do zarumenienia. Kontrolujemy cały czas ciasto, które mamy w piekarniku, ponieważ lubi się ono przypalać, co zepsuje efekt wizualny, a w razie potrzeby można je wyjąć wcześniej, jeśli będzie gotowe.

Upieczone litery przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

W tym czasie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy i ubijamy je, aż powstanie gęsty, sztysny krem. Powstały krem przekładamy do szprycy z ulubioną końcówką. Pierwszy blat ciasta układamy na tacy/dużym talerzu/paterze i wyciskamy na niego równomiernie rozetki kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również dekorujemy kremem. Na wierzchu układmy owoce, kwiaty i słodycze, weług naszej fantazji.

Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 03 czerwca 2018
Wiosenna zupa ze szparagami i serem feta

Kiedy koleżanka poleciła mi przepis na tą zupę, od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Nie zawiodłam się - jest pyszna i bardzo wiosenna. Delikatność jej smaku przełamuje mocny akcent fety. Wszystko razem świetnie się komponuje :-)

 

Źródło: Kwestia smaku

 

 

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej cebulki dymki (tylko zielona część)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g sera feta

 

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeśli są malutki to zostawiamy całe lub przekrawamy na połówki, jeśli są większe, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty. Dodajemy obrany i przekrojony na pół czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie całość posypujemy kurkumą i zalewamy gorącym bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 - 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrzewiałe końcówki łodyg, myjemy je i kroimy w plasterki. Główki pozostawiamy w całości. 

Kiedy ziemniaki są gotowe, dodajemy szparagi i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy koperek i zdejmujemy z ognia. Śmietanę przekłaamy do miski i przelewamy do niej po łyżce zupy, cały czas miesając, żeby się zahartowała. W ten sposób śmetana nie zetnie się w zupie. 

Zawartość miski przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.

Po nalaniu do misek, posypujemy posiekaną dymką i dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.

 

Smacznego! :-) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl