RSS
poniedziałek, 16 lipca 2018
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką

Pyszne i bezproblemowe w przygotowaniu babeczki będące kwintesencją lata. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Czerwone porzeczki orzeźwiają cały wypiek dzięki czemu będziemy mieć na nie ochotę nawet w upalny dzień.

 

Źródło: Moje wypieki, z moimi zmianami

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 150 g czerwonej porzeczki

 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, mielone mgdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre: jajko, jogurt naturalnyi olej.

Zawartość obydwu misek łączymy i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dodajemy obrane czerwone porzeczki.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru i do tak zwanego "suchego patyczka". 

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Można dodatkowo polać je lukrem.

 

Smacznego! :-)

niedziela, 08 lipca 2018
Letter Cake

Letter Cake czyli "tort", którego bazą są dwa blaty ciasta kruchego przełożone masą śmietankową i udekorowane wedle uznania owocami sezonowymi, słodyczami, kwiatami. Trend ten króluje na instagramie od dłuższego czasu, a torty wykonane w ten sposób przypominają najpiękniejsze obrazy. Byłam nimi tak zachwycona, że sama postanowiłam stworzyć taki na swoje imieniny. Wykonanie jest na prawdę proste, potrzeba tylko trochę precyzyjności w wycinaniu liter z ciasta, ale uwierzcie mi, to sama przyjemność.

Ważne: Z ciasta pozostałego po wycięciu liter upiekłam tartaletki, aby nic się nie zmarnowało. Następnie udekorowałam je pozostałym kremem i owocami :-)

 

Źródło: Moje Wypieki 

 

 

 

Składniki:

CIASTO KRUCHE

  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

MASA

  • 500 g mascarpone
  • 600 g kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 

DODATKOWO

  • owoce sezonowe: maliny, truskawki, borówki
  • beziki, makaroniki
  • jadalne kwiaty
  • liście męty, melisy
  • cukrowe posypki

 

W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki na ciasto kruche: mąkę, mielone migdały, cukier puder i sól. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko. Wcieramy masło w pozostałe składniki, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut, aby się schłodziło.

W tym czasie, na kartce papieru A4 (najlepiej z bloku technicznego) rysujemy literę, którą następnie wyninamy, aby powstał szablon.

Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i dzielomy je na dwie części. Najpierw rozwałkowujemy pierwszą, układmy na nim literę z papieru i wycinamy ją ostrym nożem. Powstałą literę ostrożnie nawijamy na wałek od ciasta i przenosimy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta. Obydwie litery ułożone na blachach wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z literą/literami (w zależności czy rozdzieliliście je na dwie blach, czy zwieściły się Wam na jednej) i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 13-15 minut, aż do zarumenienia. Kontrolujemy cały czas ciasto, które mamy w piekarniku, ponieważ lubi się ono przypalać, co zepsuje efekt wizualny, a w razie potrzeby można je wyjąć wcześniej, jeśli będzie gotowe.

Upieczone litery przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

W tym czasie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy i ubijamy je, aż powstanie gęsty, sztysny krem. Powstały krem przekładamy do szprycy z ulubioną końcówką. Pierwszy blat ciasta układamy na tacy/dużym talerzu/paterze i wyciskamy na niego równomiernie rozetki kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również dekorujemy kremem. Na wierzchu układmy owoce, kwiaty i słodycze, weług naszej fantazji.

Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 03 czerwca 2018
Wiosenna zupa ze szparagami i serem feta

Kiedy koleżanka poleciła mi przepis na tą zupę, od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Nie zawiodłam się - jest pyszna i bardzo wiosenna. Delikatność jej smaku przełamuje mocny akcent fety. Wszystko razem świetnie się komponuje :-)

 

Źródło: Kwestia smaku

 

 

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej cebulki dymki (tylko zielona część)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g sera feta

 

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeśli są malutki to zostawiamy całe lub przekrawamy na połówki, jeśli są większe, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty. Dodajemy obrany i przekrojony na pół czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie całość posypujemy kurkumą i zalewamy gorącym bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 - 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrzewiałe końcówki łodyg, myjemy je i kroimy w plasterki. Główki pozostawiamy w całości. 

Kiedy ziemniaki są gotowe, dodajemy szparagi i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy koperek i zdejmujemy z ognia. Śmietanę przekłaamy do miski i przelewamy do niej po łyżce zupy, cały czas miesając, żeby się zahartowała. W ten sposób śmetana nie zetnie się w zupie. 

Zawartość miski przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.

Po nalaniu do misek, posypujemy posiekaną dymką i dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.

 

Smacznego! :-) 

sobota, 05 maja 2018
Grzanki ze szparagami i jajkiem sadzonym

Idealna propozycja na wiosenne śniadanie w leniwy weekend. Szparagi z jajkiem świetnie się komponują z chrupiącym i podpieczonym pieczywem. Jeśli chcecie zachwycić nie tylko kubki smakowe członków rodziny, ale również ich oczy - zróbcie jajko sadzone przy użyciu specjalnych silikonowych foremek. Motyl, serduszko czy kwiatuszek doda posiłkowi jeszcze więcej uroku. 

P.S. Najlepiej smakuje, jedzone na świeżym powietrzu! :-)

 

 

Składniki:

  • 4 grubsze kromki chleba
  • 1 łyżka oliwy 
  • kulka sera mozzarella
  • pęczek szaparagów
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz (do smaku)

 

Ser mozzarella kroimy w plasterki. Kromki chleba układamy na blasze, skrapiamy łyżką oliwy i nakładamy na wierzch ser. Zapiekamy kilka mnut na najwyżej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni, aż chleb zrob się chrupki, a ser roztopi.

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce (tam gdzie się samo złamie pod naszym naciskiem), myjemy je i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Kiedy są gotowe odcedzamy je z wody.

Masło roztapiamy na dużej patelni i smażymy na niej jajka sadzone. 

Grzanki wyjmujemy z pieca. Układamy na nich szparagi, a na koniec przykrywamy jajkiem sadzonym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

 

Smacznego! :-)

piątek, 27 kwietnia 2018
Cykoria zapiekana pod beszamelem

Jeśli lubicie cykorię, mimo jej gorzkawego posmaku, to powinniście koniecznie spróbować tego dania. Jest ono proste i szybkie w przygotowaniu, pasuje jako dodatek do mięsa lecz również jako samodzielna potrawa na obiad czy kolację. Jedyna trudność to wykonanie beszamelu, ale jeśli się go robi według przepisu, to na pewno się uda. Sos pięknie się zapieka na kształtnych cykoriach, warto je wykorzystać teraz kiedy jest na nie sezon :) 

 

Źródło: Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia"

 

 

Składniki:

  • 3-4 cykorie
  • 3-4 plastry szynki z indyka

SOS BESZAMELOWY

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml letniego mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • świartka cebuli (obranej)
  • 1 liść laurowy
  • sól (do smaku)
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Cykorię obieramy z zewnęytrznych liści, odcinamy i wyrzucamy końcówki od strony korzenia, a następnie gotujemy do miękkości około 10-12 minut w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru.

Podczas gdy cykorie się gotują my przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, na średnim ogniu, żeby się nie przypalało. Dodajemy mąkę i rózgą ucieramy, aż do otrzymania gładkiej zasmażki. Zdejmujemy z ognia na około 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas ucierając. Garnek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy obraną ćwiartkę cebuli, obrany ząbek czosnku i liść laurowy. Gotujemy sos 10 minut, cały czas mieszając, ponieważ sos będzie gęstniał. 

Ugotowane cykorie odcedzamy i każdą z nich owijamy plastem szynki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekania. Z sosu beszamelowego usuwamy cebulę, czosnek i liść laurowy. Dodajemy sól, piperz biały i gałkę muszkatołową. 

Cykorie zalewamy sosem i wstawiamy na najwyżsżą półkę, do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut. Pieczemy, aż sos się zarumieni*.

* Czas pieczenia jest podany orientacyjnie, zależy to bowiem od piekarnika. Trzeba kontrolować zapiekankę, wyjąc kiedy się zarumieni.

 

Smacznego! :-)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl