RSS
niedziela, 13 sierpnia 2017
Babeczki z agrestem i bezą

Idealne połączenie kwaśnego agrestu ze słodkim, maślanm ciastem ucieranym. Babeczki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Konieczne do upieczenia w sezonie letnim :) 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Składniki (na 12 sztuk babeczek):

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 36 sztuk agrestu (po 3szt w każdej babeczce)

BEZA

  • 2 białka
  • 100 g curu
  • 1 łyżeczka soku z cytyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier ucieramy mikserem, aż do powstania jasnej i puszystej masy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.

 Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po równo ciasta, na około 1/2 wysokości. Na wierzch układamy po 3 sztuki agrestu. 

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno bałka, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i sok z cytryny. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką.

Na wierzch ciasta nakładamy bezę, rozdzielając pomiędzy babeczki. Ciasto rosnąc wypchnie bezę na górę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. 

Upieczone babeczki studzimy i podajemy gościom :)

 

 

 

Smacznego! :-)

Tagi: agrest beza
23:47, judik1119
Link Komentarze (6) »
środa, 09 sierpnia 2017
Koktajl agrestowy

Upały powróciły, dlatego znowu przechodzę etap trzymania się z dala od piekarnika. Tak sobe myślę, że koktajl to świetny wyznalazek kogoś mądrego - można zmiksować dowolne owoce i kombinacji smakowych powstanie ilość nieograniczona :) Dziś koktajl prosty, bez udziwnień, z zamiłowania do smaku agrestu - mniam! 

 

IMG_2491

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki agrestu
  • 1 jabłko
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu

Agrest i jabłko obieramy i myjemy. Wszystkie składniki podane w przepisie umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Najlepiej schłodzić przed podaniem. 

 

Smacznego! :-)

piątek, 04 sierpnia 2017
Sałatka z arbuzem i grillowanym halloumi

Po powrocie z Grecji dalej nie mam dość tamtejszej kuchni więc wprowadzam te nowe smaki w naszym domu. Nie byłabym sobą gdybym nie przywiozła sobie z Rodos zapasu oliwek, sera feta i halloumi. To właśnie ten ostatni smakuje mi najbardziej i będzie głównym bohaterem sałatki, którą wczoraj przygotowałam zainspirowana greckimi potrawami. Śmiało piszę, że jest idealna na ciepłe, letnie dni, lekka i sycąca. Polecam! :)

 

 

Składniki:

  • 1/2 główki ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • cebula czerwona
  • opakowanie sera halloumi
  • ćwiartka małego arbuza
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • zagęszczony ocet balsamiczny 

 

Liście sałaty myjemy i osuszamy, a następnie szarpiemy na kilka kawałków. Sałatę układamy na duży talerz lub paterę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka i posypujemy po sałacie. Z arbuza wydrążamy czerwony miąższ, kroimy go w kostkę i układamy na wierzchu. 

Patelnię grillową rozgrzewamy z łyżką oliwy. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Podczas smażenia posypujemy listeczkami obranymi z gałązek świeżego tymianku.

Ugrillowany ser układamy na sałatce. Polewamy zagęszczonym ocetem balsamicznym i podjemy od razu, póki ser jest ciepły.

 

Smacznego! :-)

wtorek, 18 lipca 2017
Mrożone smoothie bananowo-truskawkowe

Upały w moim regionie nie odpuszczają, dlatego trzymam się z daleka od piekarnika i testuję przepisy na orzeźwiające desery i lekkie dania. To smoothie jest bezbłędne! Jeśli piliście kiedyś koktajl bananowo-truskawkowy z Mc Donald's to jest to jego idealna domowa wersja. Nie tylko smakuje tak dobrze jak ten z sieciówki, ale jest o niebo lepszy i pełen owoców. Pycha!

Źródło: Moje Wypieki 

 

 

Składniki (2 porcje):

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 2 banany
  • 4 kostki lodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki wody

 

Jeśli macie obawy, że Wasz blender nie poradzi sobie ze zmksowaniem zamrożonych owoców, to przed przygotowaniem koktajlu należy delikatnie odmrozić truskawki (około 15 minut). 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż koktajl będzie gładki i dobrze zmieszany. Przelewamy do dwóch szklanek i podajemy od razu, póki jest dobrze zmrożone.

 

 

 

Smacznego! :-)

22:03, judik1119
Link Komentarze (8) »
niedziela, 16 lipca 2017
Młode marchewki pieczone z tymiankiem

Dziś dla odmiany przepis nie do końca słodki. Dlaczego nie do końca? Bo marchewki same w sobie są słodkie, a dodatkowo pieczemy je w miodzie. Nie jest to jednak deser, a samodzielna przystawka lub dodatek obiadowy. U nas sprawdziła się idealnie zamiast surówki do pieczonego mięsa. Tak przygotowana młoda marchew to dla nas nowy smak, który bardzo przypadł nam do gustu. Przepis pochodzi ze strony Donny Hay. Zdjęcie pięknych marcheweczek tak mnie zaczarowało, że musiałam je przygotować :)

 

 

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki (około 14 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku
  • świeżo mielona sól i pieprz

 

Z podanych składników otrzymamy porcję dla dwóch osób.

Marchewki obieramy i odcinamy nać, zostawiając jej końcówkę. Myjemy ją i osuszamy.

Przygotowane marchewki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy ceramicznej i polewamy sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz listeczkami tymianku. Mieszamy.

 


Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż marchewki zmiękną. 

 

 

Smacznego! :-)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 90
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl