RSS
niedziela, 03 czerwca 2018
Wiosenna zupa ze szparagami i serem feta

Kiedy koleżanka poleciła mi przepis na tą zupę, od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować. Nie zawiodłam się - jest pyszna i bardzo wiosenna. Delikatność jej smaku przełamuje mocny akcent fety. Wszystko razem świetnie się komponuje :-)

 

Źródło: Kwestia smaku

 

 

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej cebulki dymki (tylko zielona część)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g sera feta

 

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeśli są malutki to zostawiamy całe lub przekrawamy na połówki, jeśli są większe, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty. Dodajemy obrany i przekrojony na pół czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie całość posypujemy kurkumą i zalewamy gorącym bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 - 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy zdrzewiałe końcówki łodyg, myjemy je i kroimy w plasterki. Główki pozostawiamy w całości. 

Kiedy ziemniaki są gotowe, dodajemy szparagi i gotujemy około 2 minuty. Dodajemy koperek i zdejmujemy z ognia. Śmietanę przekłaamy do miski i przelewamy do niej po łyżce zupy, cały czas miesając, żeby się zahartowała. W ten sposób śmetana nie zetnie się w zupie. 

Zawartość miski przelewamy do garnka z zupą i mieszamy.

Po nalaniu do misek, posypujemy posiekaną dymką i dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.

 

Smacznego! :-) 

sobota, 05 maja 2018
Grzanki ze szparagami i jajkiem sadzonym

Idealna propozycja na wiosenne śniadanie w leniwy weekend. Szparagi z jajkiem świetnie się komponują z chrupiącym i podpieczonym pieczywem. Jeśli chcecie zachwycić nie tylko kubki smakowe członków rodziny, ale również ich oczy - zróbcie jajko sadzone przy użyciu specjalnych silikonowych foremek. Motyl, serduszko czy kwiatuszek doda posiłkowi jeszcze więcej uroku. 

P.S. Najlepiej smakuje, jedzone na świeżym powietrzu! :-)

 

 

Składniki:

  • 4 grubsze kromki chleba
  • 1 łyżka oliwy 
  • kulka sera mozzarella
  • pęczek szaparagów
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz (do smaku)

 

Ser mozzarella kroimy w plasterki. Kromki chleba układamy na blasze, skrapiamy łyżką oliwy i nakładamy na wierzch ser. Zapiekamy kilka mnut na najwyżej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni, aż chleb zrob się chrupki, a ser roztopi.

W tym czasie przygotowujemy szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce (tam gdzie się samo złamie pod naszym naciskiem), myjemy je i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Kiedy są gotowe odcedzamy je z wody.

Masło roztapiamy na dużej patelni i smażymy na niej jajka sadzone. 

Grzanki wyjmujemy z pieca. Układamy na nich szparagi, a na koniec przykrywamy jajkiem sadzonym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

 

Smacznego! :-)

piątek, 27 kwietnia 2018
Cykoria zapiekana pod beszamelem

Jeśli lubicie cykorię, mimo jej gorzkawego posmaku, to powinniście koniecznie spróbować tego dania. Jest ono proste i szybkie w przygotowaniu, pasuje jako dodatek do mięsa lecz również jako samodzielna potrawa na obiad czy kolację. Jedyna trudność to wykonanie beszamelu, ale jeśli się go robi według przepisu, to na pewno się uda. Sos pięknie się zapieka na kształtnych cykoriach, warto je wykorzystać teraz kiedy jest na nie sezon :) 

 

Źródło: Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia"

 

 

Składniki:

  • 3-4 cykorie
  • 3-4 plastry szynki z indyka

SOS BESZAMELOWY

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml letniego mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • świartka cebuli (obranej)
  • 1 liść laurowy
  • sól (do smaku)
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Cykorię obieramy z zewnęytrznych liści, odcinamy i wyrzucamy końcówki od strony korzenia, a następnie gotujemy do miękkości około 10-12 minut w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru.

Podczas gdy cykorie się gotują my przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, na średnim ogniu, żeby się nie przypalało. Dodajemy mąkę i rózgą ucieramy, aż do otrzymania gładkiej zasmażki. Zdejmujemy z ognia na około 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas ucierając. Garnek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy obraną ćwiartkę cebuli, obrany ząbek czosnku i liść laurowy. Gotujemy sos 10 minut, cały czas mieszając, ponieważ sos będzie gęstniał. 

Ugotowane cykorie odcedzamy i każdą z nich owijamy plastem szynki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekania. Z sosu beszamelowego usuwamy cebulę, czosnek i liść laurowy. Dodajemy sól, piperz biały i gałkę muszkatołową. 

Cykorie zalewamy sosem i wstawiamy na najwyżsżą półkę, do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut. Pieczemy, aż sos się zarumieni*.

* Czas pieczenia jest podany orientacyjnie, zależy to bowiem od piekarnika. Trzeba kontrolować zapiekankę, wyjąc kiedy się zarumieni.

 

Smacznego! :-)

sobota, 07 kwietnia 2018
Tosty francuskie z chałki

W weekend można sobie pofolgować. Można przygotować pyszne i słodkie tosty francuskie, z dużą ilością świeżych owoców. Można skropić je obficie złocistym miodem i rozkoszować się najlepszym śniadaniem do łóżka w leniwy dzień. Polecam Wam je, są na prawdę cudne! :)

 

Zmodyfikowany przepis z Moje Wypieki

 

 

Składniki:

  • kilka kromek słodkiej chałki (lub innej słodkiej, drożdżowej bułki)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

DODATKOWO

  • masło (do smażenia)
  • świeże owoce do podania - u mnie: maliny, borówki i figi
  • kilka łyżek płynnego miodu - do polania
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko i cukier. Całkość roztrzepujemy (widelcem albo rózgą). Pokorjone na kromki pieczywo obtaczamy w mieszance z obydwu stron.

Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki masła i smażymy na nim kromki na złoty kolor, z obydwu stron. W razie potrzeby dodajemy po trochę masła.

W głębokim talerzu mieszamy drobny cukier z cynamonem. Obtaczamy w nich usmażone kanapki. 

Gotowe tosty ukłaamy na talerzu, przybieramy świeżymi owocami i wedle uznania polewamy miodem.

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 04 lutego 2018
Sałatka z radicchio i czerwonymi pomarańczami

Nie mogłam się powstrzymać i od razu usiadłam do komputera napisać tego posta. To jeden z takich przepisów, którym musiałam się z Wami podzielić natychmiast. To nie mogło czekać :) Ta sałatka to absolutny fenomen! Nie dość, że na talerzu wygląda niczym piękny, barwny obraz, to smakuje... wspaniale! Smaki i faktury bezbłędnie się w niej łączą - jest słodko, jest soczyszcie, jest chrupiąco, jest świeżo, czego chcieć więcej? Polecam! :-)

 

Źródło: Cooking Light

 

 

Składniki:

  • mała główka radicchio
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 1/2 fenkułu
  • gałązka świeżego koperku

Sos

  • sok wyciśnięty z 1/2 czerwonej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

 

Sałatę radichio kroimy na pół, wykrawamy twardą część i szarpiemy liście na duże kawałki. Myjemy je i osuszamy. Układamy na talerzu na którym będziemy serwować sałatkę. 

Pomarańcze myjemy i obieramy ze skóry i białej błony. Wszystko bardzo łatwo można usunąć obcinając ją dookoła nożem. Kroimy na plastry grubości około 5 mm. Układamy je na sałacie.

Fenkuła myjemy, wykrawamy twardą część ze środka i połowę kroimy w "pióra" (jak cebulę). Posypujemy sałatkę po wierzchu.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy przez chwilę energicznie, aż się połączą.

Sałatkę polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. 

 

 

 

Smacznego! :-)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl