RSS
środa, 09 sierpnia 2017
Koktajl agrestowy

Upały powróciły, dlatego znowu przechodzę etap trzymania się z dala od piekarnika. Tak sobe myślę, że koktajl to świetny wyznalazek kogoś mądrego - można zmiksować dowolne owoce i kombinacji smakowych powstanie ilość nieograniczona :) Dziś koktajl prosty, bez udziwnień, z zamiłowania do smaku agrestu - mniam! 

 

IMG_2491

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki agrestu
  • 1 jabłko
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu

Agrest i jabłko obieramy i myjemy. Wszystkie składniki podane w przepisie umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Najlepiej schłodzić przed podaniem. 

 

Smacznego! :-)

piątek, 04 sierpnia 2017
Sałatka z arbuzem i grillowanym halloumi

Po powrocie z Grecji dalej nie mam dość tamtejszej kuchni więc wprowadzam te nowe smaki w naszym domu. Nie byłabym sobą gdybym nie przywiozła sobie z Rodos zapasu oliwek, sera feta i halloumi. To właśnie ten ostatni smakuje mi najbardziej i będzie głównym bohaterem sałatki, którą wczoraj przygotowałam zainspirowana greckimi potrawami. Śmiało piszę, że jest idealna na ciepłe, letnie dni, lekka i sycąca. Polecam! :)

 

 

Składniki:

  • 1/2 główki ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • cebula czerwona
  • opakowanie sera halloumi
  • ćwiartka małego arbuza
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • zagęszczony ocet balsamiczny 

 

Liście sałaty myjemy i osuszamy, a następnie szarpiemy na kilka kawałków. Sałatę układamy na duży talerz lub paterę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka i posypujemy po sałacie. Z arbuza wydrążamy czerwony miąższ, kroimy go w kostkę i układamy na wierzchu. 

Patelnię grillową rozgrzewamy z łyżką oliwy. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Podczas smażenia posypujemy listeczkami obranymi z gałązek świeżego tymianku.

Ugrillowany ser układamy na sałatce. Polewamy zagęszczonym ocetem balsamicznym i podjemy od razu, póki ser jest ciepły.

 

Smacznego! :-)

wtorek, 18 lipca 2017
Mrożone smoothie bananowo-truskawkowe

Upały w moim regionie nie odpuszczają, dlatego trzymam się z daleka od piekarnika i testuję przepisy na orzeźwiające desery i lekkie dania. To smoothie jest bezbłędne! Jeśli piliście kiedyś koktajl bananowo-truskawkowy z Mc Donald's to jest to jego idealna domowa wersja. Nie tylko smakuje tak dobrze jak ten z sieciówki, ale jest o niebo lepszy i pełen owoców. Pycha!

Źródło: Moje Wypieki 

 

 

Składniki (2 porcje):

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 2 banany
  • 4 kostki lodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki wody

 

Jeśli macie obawy, że Wasz blender nie poradzi sobie ze zmksowaniem zamrożonych owoców, to przed przygotowaniem koktajlu należy delikatnie odmrozić truskawki (około 15 minut). 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż koktajl będzie gładki i dobrze zmieszany. Przelewamy do dwóch szklanek i podajemy od razu, póki jest dobrze zmrożone.

 

 

 

Smacznego! :-)

22:03, judik1119
Link Komentarze (9) »
niedziela, 16 lipca 2017
Młode marchewki pieczone z tymiankiem

Dziś dla odmiany przepis nie do końca słodki. Dlaczego nie do końca? Bo marchewki same w sobie są słodkie, a dodatkowo pieczemy je w miodzie. Nie jest to jednak deser, a samodzielna przystawka lub dodatek obiadowy. U nas sprawdziła się idealnie zamiast surówki do pieczonego mięsa. Tak przygotowana młoda marchew to dla nas nowy smak, który bardzo przypadł nam do gustu. Przepis pochodzi ze strony Donny Hay. Zdjęcie pięknych marcheweczek tak mnie zaczarowało, że musiałam je przygotować :)

 

 

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki (około 14 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku
  • świeżo mielona sól i pieprz

 

Z podanych składników otrzymamy porcję dla dwóch osób.

Marchewki obieramy i odcinamy nać, zostawiając jej końcówkę. Myjemy ją i osuszamy.

Przygotowane marchewki wkładamy do naczynia żaroodpornego lub formy ceramicznej i polewamy sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz listeczkami tymianku. Mieszamy.

 


Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni, aż marchewki zmiękną. 

 

 

Smacznego! :-)

wtorek, 11 lipca 2017
Ciasto Ekler z truskawkami

Ten wpis miał zdecydowanie lepszy wstęp, ale podchodzę do niego trzeci raz. Za każdym razem wcześniej szkic mi się nie zapisał i czuję się już śmiesznie próbując odtworzyć w głowie to co napisałam poprzednie dwa razy.

Przejdę zatem do konkretów - to ciasto to podrasowana karpatka z dodatkiem soczystych truskawek - nikt mu się nie oprze :)

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

Składniki:

CIASTO PARZONE

  • 3/4 szklanki wody
  • 90 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka

KREM BUDYNIOWY (CREME PATISSIERE)

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

BITA ŚMIETANA

  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • 300 g truskawek

 

*Proporcje podane w przepisie obliczone są na tortownicę lub formę na tartę o średnicy 25-27 cm. Ja ciasto wykonałam w formie w kształcie serca (około 15 cm) i trzech mniejszych foremkach (około 5 cm)*

 

Etap 1. Na początek przygotowujemy ciasto parzone. 

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy zaczyna bulgotać, ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawiamy do schłodzenia, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 

Przygotowane foremki smarujemy masłem, a następnie dłonią rozkładamy w nich ciasto. Nie zapominamy o brzegu formy.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto się zarumieni i wyrośnie.

 

Etap 2. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem budyniowy.

Mleko wlewamy do dużego garnka. Dodajemy ziarna wydrążone z laski wanilii i zagotowujemy.

W osobnym garnku ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy stopniowo mąki, a na koniec pół szklanki gorącego mleka. Miksujemy na gładką masę.

Gotową pastę wlewamy do zagrzanego mleka, które cały czas trzymamy na małym ogniu. Energicznie ucieramy trzepaczką, aż zacznie gęstnieć i powstanie budyń. 

Gotowy budyń przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Etap 3. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy, aż masa będzie sztywna.

 

Etap 4. Na upieczone ciasto ptysiowe nakładamy waniliowy krem budyniowy i wyrównujemy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Posypujemy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy około 2 godziny w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 91
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl