RSS
sobota, 07 kwietnia 2018
Tosty francuskie z chałki

W weekend można sobie pofolgować. Można przygotować pyszne i słodkie tosty francuskie, z dużą ilością świeżych owoców. Można skropić je obficie złocistym miodem i rozkoszować się najlepszym śniadaniem do łóżka w leniwy dzień. Polecam Wam je, są na prawdę cudne! :)

 

Zmodyfikowany przepis z Moje Wypieki

 

 

Składniki:

  • kilka kromek słodkiej chałki (lub innej słodkiej, drożdżowej bułki)
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

DODATKOWO

  • masło (do smażenia)
  • świeże owoce do podania - u mnie: maliny, borówki i figi
  • kilka łyżek płynnego miodu - do polania
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko i cukier. Całkość roztrzepujemy (widelcem albo rózgą). Pokorjone na kromki pieczywo obtaczamy w mieszance z obydwu stron.

Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki masła i smażymy na nim kromki na złoty kolor, z obydwu stron. W razie potrzeby dodajemy po trochę masła.

W głębokim talerzu mieszamy drobny cukier z cynamonem. Obtaczamy w nich usmażone kanapki. 

Gotowe tosty ukłaamy na talerzu, przybieramy świeżymi owocami i wedle uznania polewamy miodem.

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 04 lutego 2018
Sałatka z radicchio i czerwonymi pomarańczami

Nie mogłam się powstrzymać i od razu usiadłam do komputera napisać tego posta. To jeden z takich przepisów, którym musiałam się z Wami podzielić natychmiast. To nie mogło czekać :) Ta sałatka to absolutny fenomen! Nie dość, że na talerzu wygląda niczym piękny, barwny obraz, to smakuje... wspaniale! Smaki i faktury bezbłędnie się w niej łączą - jest słodko, jest soczyszcie, jest chrupiąco, jest świeżo, czego chcieć więcej? Polecam! :-)

 

Źródło: Cooking Light

 

 

Składniki:

  • mała główka radicchio
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 1/2 fenkułu
  • gałązka świeżego koperku

Sos

  • sok wyciśnięty z 1/2 czerwonej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

 

Sałatę radichio kroimy na pół, wykrawamy twardą część i szarpiemy liście na duże kawałki. Myjemy je i osuszamy. Układamy na talerzu na którym będziemy serwować sałatkę. 

Pomarańcze myjemy i obieramy ze skóry i białej błony. Wszystko bardzo łatwo można usunąć obcinając ją dookoła nożem. Kroimy na plastry grubości około 5 mm. Układamy je na sałacie.

Fenkuła myjemy, wykrawamy twardą część ze środka i połowę kroimy w "pióra" (jak cebulę). Posypujemy sałatkę po wierzchu.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy przez chwilę energicznie, aż się połączą.

Sałatkę polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 24 grudnia 2017
Adwentowe waniliowe półksiężyce i Życzenia :)

W szale świątecznych przygotowań udało mi się znaleźć czas, żeby napisać przepis i złożyć Wam życzenia. Dalej niestety odrzuca mnie od komputera, choć bywa coraz więcej dni, że moja choroba nie jest, aż tak dokuczliwa jak była trzy, a nawet miesiąc temu i czuję się lepiej. Tego się trzymam i z pozytywnym nastrojem działam w kuchni piekąc i gotując świąteczne potrawy :)

Dzisiejsze ciasteczka wykonałam na początek Adwentu. Są to tradycyjne ciasteczka kruche waniliowo - migdałowe, wypiekane w okolicy Bożego Narodzenia w całej Europie, a szczególnie w Niemczech i Austrii. Wczoraj oglądałam program na temat tradycyjnych wypieków w tych krajach i to zainspirowało mnie do stworzenia właśnie z nimi - z Vanillekipferl, świątecznego wpisu.

 

***

Kochani!

Niech Święta Bożego Narodzenia będę wypełnione radością, uśmiechem i miłością. Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, nawet te najskrytsze. Życzę Wam równieżdużo, dużo zdrowia.

Wesołych Świąt! 

Judyta

 

***

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

Składniki:

  • 120 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 90 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier puder - do obtoczenia ciasteczek

 

Do dużej miski wsypujemy mąkę, mielone migdały, ziarna wanilii, cukier i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Zagniatamy, aż powstanie kruszonka, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, okrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około  godzinę. 

Po tym czasie ciasto wyjemujemy z lodówki. Jeśli mamy specjalną foremkę, wylepiamy ją ciastem. Jeśli nie, można półksiężyce przygotować ręcznie. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy w plastry. Z każdego plastra formujemy mały wałeczek i zginamy go delikatnie w półksiężyc.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni, aż nabiorą lekko złotego koloru.

Upieczone ciasteczka wyjemujemy z pieca i studzimy na kratce. Obtaczamy w cukrze pudrze.

 

 

 

Smacznego! :-)

czwartek, 09 listopada 2017
Parmigiana

Listopad witam iście wakacyjnym przepisem. Jeśli tęsknicie za słońcem i latem, przygotujcie sobie to danie w weekend, a w domu poczujecie namiastkę Włoch :) Pyszne i bardzo proste do przygotowania danie bezmięsne, na bazie naszego ulubionego bakłażana i aromatycznego sosu pomidorowego. Mniam :)

 

Źródło: Kukbuk

 


 

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 100 g tartego parmezanu
  • dobrej jakości olej roślinny do smażenia
  • panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta
  • sól

SOS

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżej bazylii
  • oliwa
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • sól i pieprz (do smaku)

 

Na początek przygotowujemy bakłażany. Kroimy je na cienkie plastry wzdłóż i solimy. Układamy w naczyniu i przyciskamy ciężką miską. Odstawiamy je tak, aby puściły wodę, na około godzinę.

Następnie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy je na oliwie. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z cebulą, a następnie wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 

W tym czasie wracamy do bakłażanów. Odsączamy je z soku, który puściły i panierujemy w mące jajku i bułce tartej. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odtłuszczamy na ręczniku papierowym. 

Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Warstwę bakłażanow układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy parmezanem i układamy plastry sera. Przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów i znów pokrywamy serami. Układamy tak, aby użyć wszystkie bakłażany. Pozostawiamy trochę sera, aby nałożyć go na sos.

Ostatnią warstwę bakłażanów zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i pospujemy pozostałym serem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy naczycie z pieca i pozostawiamy na około 10 minut, aż lekko zastygnie, wtedy zdecydowanie lepiej się kroi.

 

 

Smacznego! :-)

sobota, 21 października 2017
Cynamonowy pudding chia z figami

Nastały jesienne dni, więc i w kuchni królują inne przepisy. Dania i desery stają się bardziej rozgrzewające, pachnące cynamonem czy goździkami. Jeśli mamy ochotę na deser, ale z drugiej strony czuję, że to czas na coś zdrowszego, zawsze wtedy sięgam po nasiona chia. Deserów z chia można stworzyć niezliczoną liczbę kombinacji i to własnie jest w nich najlepsze. 

Tym razem padło na cynamon i świeże figi przywiezione przez moich przyjaciół prosto z Chorwacji. Nie przejmujcie się jednak, figi dalej można kupić w naszych supermarketach. Zainspirowana deserami na Instagramie, postanowiłam trochę poszaleć z dekoracją. Jak Wam się podoba? :)

 

 

 

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 7 łyżek nasion chia
  • 3 łyżki miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • garść borówek amerykańskich 
  • 6 świeżych fig

 

W garnku podgrzewamy delikatnie mleko z miodem. Ma być lekko ciepłe, aby miód się rozpuścił. Cały czas mieszamy i zdejmujemy z ogniami kiedy się połączą. Dodajemy cynamon, mieszamy i studzimy. Do chłodnego mleka dodajemy nasiona chia. Pozostawiamy na około 15 minut w lodówce, aż zżelują i masa zgęstnieje.

Około 3 figo kroimy w cienkie plasterki i przyklejamy miąższem do pucharków lub kieliszków. Kieliszki napełniamy gęstniejącym puddingiem i pozostawiamy w ldówce na okoł 3 godziny, aż zgęstnieje. Prze podaniem dekorujemy ćwiartkami świeżych fig i borówkami amerykańskimi. 

 

 

 

Smacznego! :-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl