RSS
niedziela, 08 października 2017
"Całuski" z jabłkami

Pyszne ciasteczka serowe z jabłkami. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko, a samo ciasto nie sprawi problemów, nawet osobom, które mało pieką. Idealne na weekend do popołudniowej herbatki. W sam raz na rozpoczęcie sezonu jesiennego :)

 

Źródło: Gąska w domu

 

 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g twarogu
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru + 4 łyżki do posypania
  • 3 - 4 jabłka

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy posiekany twaróg i cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 15 minut. 

Jabłka myjemy, oberamy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła (tak jak na pierogi). 

Na każde koło ciasta kładziemy plasterek jabłka i składamy na pół. Nie zaklejamy.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

 

 


 

Smacznego! :-)

 

12:21, judik1119
Link Komentarze (11) »
wtorek, 05 września 2017
Lody z Oreo (bez maszynki)

Mimo nadchodzącej wielkimi krokami jesieni, mimo pochmurnej aury za oknem i temperatury, która zmusza nas do zakładania kurtek, ja częstuję Was lodami. Lodami, na które przepis miał się pojawić pół miesiąca temu. Czemu się nie pojawił? Uwierzcie mi, bardzo bym chciała Wam to wszystko napisać, wyrzucić to z siebie, ale jeszcze nie jestem na to gotowa.

Wracając do lodów - są cudowne! Znajomi, którzy ich próbowali byli zachwyceni i prosili o przepis. Lody przygotowuje się bezproblemowo, nie potrzeba maszynki do lodów, ani miksowania masy co godzinę. Dodatkowo to tylko trzy składniki. Nic prostszego :)

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Składniki:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g ciastek Oreo

 

Mleko skondensowane i śmietanę kremówkę chłdzimy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin zanim zaczniemy przygotowywać lody. Do mrożenia masy najlepiej użyć pudełka plastikowego po lodach ze sklepu.

Schłdzone mleko skondensowane i śmietanę kremówkę wlewamy do misy miksera i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Do tak powstałego kremu dodajemy około 200 -250 g pokruszonych ciastek Oreo i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do plastikowego pudełka po lodach i na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka (około 50 g). Przykrywamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin. 

Najlepiej nakładać gałkownicą namaczaną w wodzie, wtedy kulki lodów ładnie się formują. 

 

 

 

Smacznego! :-)

niedziela, 13 sierpnia 2017
Babeczki z agrestem i bezą

Idealne połączenie kwaśnego agrestu ze słodkim, maślanm ciastem ucieranym. Babeczki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Konieczne do upieczenia w sezonie letnim :) 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Składniki (na 12 sztuk babeczek):

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 36 sztuk agrestu (po 3szt w każdej babeczce)

BEZA

  • 2 białka
  • 100 g curu
  • 1 łyżeczka soku z cytyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier ucieramy mikserem, aż do powstania jasnej i puszystej masy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.

 Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po równo ciasta, na około 1/2 wysokości. Na wierzch układamy po 3 sztuki agrestu. 

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno bałka, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i sok z cytryny. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką.

Na wierzch ciasta nakładamy bezę, rozdzielając pomiędzy babeczki. Ciasto rosnąc wypchnie bezę na górę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. 

Upieczone babeczki studzimy i podajemy gościom :)

 

 

 

Smacznego! :-)

Tagi: agrest beza
23:47, judik1119
Link Komentarze (12) »
środa, 09 sierpnia 2017
Koktajl agrestowy

Upały powróciły, dlatego znowu przechodzę etap trzymania się z dala od piekarnika. Tak sobe myślę, że koktajl to świetny wyznalazek kogoś mądrego - można zmiksować dowolne owoce i kombinacji smakowych powstanie ilość nieograniczona :) Dziś koktajl prosty, bez udziwnień, z zamiłowania do smaku agrestu - mniam! 

 

IMG_2491

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki agrestu
  • 1 jabłko
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu

Agrest i jabłko obieramy i myjemy. Wszystkie składniki podane w przepisie umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Najlepiej schłodzić przed podaniem. 

 

Smacznego! :-)

piątek, 04 sierpnia 2017
Sałatka z arbuzem i grillowanym halloumi

Po powrocie z Grecji dalej nie mam dość tamtejszej kuchni więc wprowadzam te nowe smaki w naszym domu. Nie byłabym sobą gdybym nie przywiozła sobie z Rodos zapasu oliwek, sera feta i halloumi. To właśnie ten ostatni smakuje mi najbardziej i będzie głównym bohaterem sałatki, którą wczoraj przygotowałam zainspirowana greckimi potrawami. Śmiało piszę, że jest idealna na ciepłe, letnie dni, lekka i sycąca. Polecam! :)

 

 

Składniki:

  • 1/2 główki ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • cebula czerwona
  • opakowanie sera halloumi
  • ćwiartka małego arbuza
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • zagęszczony ocet balsamiczny 

 

Liście sałaty myjemy i osuszamy, a następnie szarpiemy na kilka kawałków. Sałatę układamy na duży talerz lub paterę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka i posypujemy po sałacie. Z arbuza wydrążamy czerwony miąższ, kroimy go w kostkę i układamy na wierzchu. 

Patelnię grillową rozgrzewamy z łyżką oliwy. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Podczas smażenia posypujemy listeczkami obranymi z gałązek świeżego tymianku.

Ugrillowany ser układamy na sałatce. Polewamy zagęszczonym ocetem balsamicznym i podjemy od razu, póki ser jest ciepły.

 

Smacznego! :-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 92
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl