RSS
piątek, 11 lutego 2011
Pierożki z ciasta francuskiego

Uwielbiam potrawy i desery z ciasta francuskiego głównie dlatego że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu oraz prezentują się wybitnie efektownie:)

Pierożki możecie wykonać z dowolnym farszem, nie koniecznie z takim jakim proponuję. Nadziejcie je tym co najbardziej lubicie, poruszcie pokłady fantazji, albo spróbujcie moich - są na prawdę pyszne:)

Doskonały przepis na szybki obiad lub gdy macie ochotę zjeść ciepłą kolację. Idealny na wieczór we dwoje - nie tylko w Walentynki:):)



 

 

Składniki :

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 15dag sera żółtego w kostce
  • 4 pieczarki

Na sałatkę :

  • Mix sałat
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • ½ papryki

Na sos :

  • Pęczek szczypiorku lub 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka śmietany

 

Fileta z kurczaka myjemy, obkrawamy i gotujemy 35min z dodatkiem jednej kostki rosołowej.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gotowego kurczaka wyjmujemy

z wody i kroimy w drobną kostkę. Mięso można także zmielićw maszynce.

Ser żółty ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miski, dodajemy ½ puszki kukurydzy,

pokrojonego kurczaka i stary ser żółty. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 12 kwadratów.

Na każdy kwadrat nakładamy farsz, składamy w trójkąt i zalepiamy jak pierogi.

Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 20 -25min w temperaturze 200 stopni.

Upieczone pierożki można podawać z sałatką i sosem.

 

Przygotowanie sałatki :

Sałatę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Jeżeli nie zdecydowaliśmy się na gotowy poszarpany mix sałat tylko główkę sałaty np lodowej sami szarpiemy ją nieregularnie do miski. Posypujemy ½ puszki kukurydzy, ½ papryki pokrojonej w paseczki i zdobimy pokrojonym w ćwiartki pomidorem.

Nie ma nic prostszego:)

 

Przygotowanie sosu :

W miseczce łączymy majonez i śmietanę w takich proporcjach jak podane powyżej. Dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich. Szczypiorek siekamy i dodajemy do sosu. Jeżeli zamiast szczypiorkowego wolimy sos czosnkowy-przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy.

Gotowe! :)

 

Smacznego!:)

 

poniedziałek, 07 lutego 2011
Malinowy mix

Ten deser to alternatywa dla wszystkich tych którzy baaaardzo chcieli by coś przygotować dla swojej drugiej połówki jednak rękami i nogami bronią się przed piekarnikiem:) Udekorowanie słodkimi serduszkami nadaje dodatkowego uroku....

 

Przepis powstał z kombinacji kilku różnych znalezionych w internecie (między innymi na blogu" Moje wypieki" oraz na stronie programu "Ugotowani"). Musiał zostać dostosowany do naszych prywatnych chciejstw - moich i M(:*, głównego konsumenta) :) Wszyscy wiemy że nie ma to jak spontaniczność , tak więc przyjąwszy tą zasadę za pewnik pokombinowałam i jest:)

 

W związku z tym że mamy jeszcze sezon zimowy a do deseru potrzebne są maliny, bez oporów można użyć swoich zapasów mrożonek lub kupić mrożone w sklepie. Nadają się tak samo dobrze jak świeże. Deser jest idealny na wiele okazji więc kto spróbuje teraz na pewno powtórzy go w lecie:)

 

 

Składniki :

  • 25 dag malin świeżych lub mrożonych
  • Opakowanie ciastek owsianych
  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixa

 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan - fixem i cukrem pudrem ( 2 łyżki ) .  Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 10min.

Owoce wkładamy do garnka , dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, odrobinę podlewamy wodą i podsmażamy aż do utworzenia malinowego sosiku.

Do szklanek, pucharków lub miseczek kruszymy ciastka tworząc dolną warstwę. Nakładamy kolejno na przemian bitą śmietanę i owoce. Zakańczamy warstwą śmietany.

Górę posypujemy pokruszonymi ciastkami i dekorujemy wg uznania.

Podajemy zaraz po przygotowaniu - bo kto by chciał czekać:)

 

Smacznego! :)

sobota, 05 lutego 2011
Przełamując pierwsze lody....

Po wielu próbach wreszcie się przełamałam i kliknęłam w pomarańczowe pole "załóż bloga":-). Od dawna bardzo chciałam robić coś dla siebie, coś co oderwałoby mnie od codzienności, a przeglądając wszystkie piękne blogi kulinarne w sieci - skrycie marzyłam o swoim :) Nie miałam jednak dość odwagi. W zasadzie wcale nie wiem czy dalej mam ale coś mi mówi że chcę spróbować:)

Moja kuchnia choć mała i średnio nowoczesna jest moją ostoją, miejscem mojej ucieczki od problemów,zmartwień i smutków. Zrobienie obiadu czy upieczenie czegoś słodkiego zawsze sprawia mi niebywałą przyjemność i odstresowuje mnie, a nerwusem jestem strasznym!:)

Na tyle na ile będzie pozwalał mi czas, chciałabym zamieszczać na blogu sprawdzone przeze mnie przepisy, znalezione wczesniej na innych blogach lub w książkach kucharskich, ale także te które sama stworzyłam. Mam nadzieję że osoby które przypadkiem trafią w to miejsce - poświęcą mu chwilkę, a osoby szukające jakiegoś przepisu znajdą tu odpowiedź lub inspirację.

Bawmy się dobrze!:)

Judyta

 

13:47, judik1119
Link Komentarze (2) »
1 ... 86 , 87 , 88 , 89
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl