RSS
piątek, 25 lutego 2011
Muffinki pomarańczowe z czekoladą

Na przekór zimie zdjęcie tych muffinek wyszło mi takie słoneczne! :) Postanowiłam coś przygotować w związku z kończącym się sezonem pomarańczowym i tak właśnie powstały one - bo kto nie lubi połączenia gorzkiej czekolady z wyraźną nutą pomarańczową? My uwielbiamy!:):)

 

 

Składniki :

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 75g masła
  • 280g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 75g brązowego cukru
  • 50 g chipsów z gorzkiej czekolady/startej lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • Dżem pomarańczowy (opcjonalnie)

 

Masło rozpuszczamy w rondelku, pozostawiamy do ostygnięcia.

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche : mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre : roztrzepane jajko, mleko, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, rozpuszczone masło. Zawartość obu naczyń łączymy, mieszamy (niezbyt dokładnie ).

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy chipsy czekoladowe i ponownie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasta do połowy wysokości , nakładamy łyżeczkę dżemu, lekko wciskając go w ciasto i przykrywamy kolejną warstwą aż do samej góry.

Pieczemy w temperaturze 180 – 200 stopni przez około 25 min.

 

Smacznego!:)

środa, 23 lutego 2011
Mango lassi

Koktajl z mango z przepisu podpatrzonego na blogu "Majanowe pieczenie". Troszkę zmodyfikowany:) Zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania:) Jest na prawdę bardzo bardzo pyszny i ekspresowy w przygotowaniu.  Nigdy wcześniej nie miałam okazji próbować mango ale od tej chwili zostaję jego wielką fanką. Idealny na upalne dni, lub takie jak te zimowe aby w chwili przygnębienia poczuć odrobinę letniego słońca - pomaga!:)

Gorąco polecam!

 

 

Składniki

  • 1 owoc mango
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Kilka kostek lodu ( nie dodałam, dobry pomysł dodać je w lecie)
  • Szczypta kardamonu 

 

Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na średniej wielkości kawałki.

Do blendera wrzucamy pokrojone mango oraz wszystkie pozostałe składniki i miksujemy, aż do powstania koktajlu.

Przelewamy do szklanek i podajemy.

 

 


 

 



Smacznego :-)!

poniedziałek, 21 lutego 2011
Muffinki z borówkami i kruszonką

Nie przyznałam się Wam jeszcze do wielu moich kulinarnych „ulubieństw”;) i małych miłości;) Ale to przecież dopiero początek mojego pisania. Nadrabiając te zaległości  chce odsłonić zdecydowany Nr 1 z mojej listy – Muffinki. Najlepsze w tych małych przyjemnościach jest to że wcale nie są skomplikowane w przygotowaniu i można im nadać całą gamę smaków;)

W związku z tą zaskakującą nas po raz kolejny białą zimą za oknem, która bardzo nie chce odejść i przysłania moje marzenia o lecie i słońcu, postanowiłam sięgnąć  po zapasy moich mrożonych owoców aby umilić Nam ten czas. W ten sposób powstały te właśnie muffinki.  Są wilgotne i bardzo owocowe – pyszne!


 

Składniki :

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280ml mleka lub maślanki
  • 120g margaryny do wypieków
  • 1 jajko
  • 300g borówki polskiej lub amerykańskiej

Na kruszonkę :

  • 100g mąki
  • 50g miękkiej margaryny do wypieków
  • 50g cukru

 

W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche : mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Margarynę topimy na malutkim ogniu a następnie studzimy. Dodajemy do składników suchych razem z mlekiem i rozmąconym jajkiem.

Całą masę mieszamy tak aby składniki się połączyły. Konsystencja może pozostać grudkowata, nie powinna być idealnie gładka.

Na koniec dodajemy owoce i ponownie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do ¾ wysokości masą.

Przygotowanie kruszonki : mąkę cukier i masło mieszamy, ugniatamy aż do chwili kiedy utworzy się drobna, grudkowata kruszonka. Posypujemy po wierzchu muffinek.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 min.

 

Smacznego! :)


sobota, 19 lutego 2011
Parówki w szlafroczkach

Czyli to, do czego sałatka z pora, o której pisałam wcześniej była dodatkiem. Idealnie się razem komponują.

Nie dość iż fotografowanie jedzenia sprawia mi ogromną trudność to jeszcze moje bladziołki wychodzą jeszcze bledsze na zdjęciach:(A to za sprawą mojego nie najnowszego piekarniczka:) Tak też jest z tymi parówkami:(

Najważniejsze jest w nich to że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a jednocześnie pyszne i sycące!:D

Przepis na tą przystawkę zaczerpnięty z najnowszej książki Nigelli, troszkę zmodyfikowany.


Gorąco polecam te małe pyszności!

 

 

 

Składniki :

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • Musztarda ziarnista/z gorczycą (około 3 łyżki)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko (opcjonalnie)

 

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 części - wzdłuż dzielimy na dwa, wszerz dzielimy na 3 części. Na każdym kawałku układamy jedną parówkę i zwijamy. Tak przygotowane ruloniki dzielimy na około 5 części każdy i układamy na wyłożonej papierem do wypieków blasze. Smarujemy rozmąconym jajkiem aby nadać im złotego koloru, choć i bez tego na pewno ładnie się zarumienią.

Podajemy z sałatką lub sosem.

Naszym ulubionym dodatkiem jest sos majonezowy (ziołowy/czosnkowy/szczypiorkowy) o którym pisałam wcześniej przy okazji pierożków z ciasta francuskiego.

Można także wykonać proponowany przez autorkę przepisu sos musztardowy który też idealnie do nich pasuje.

Sos:

3 łyżki musztardy łączymy z 1 łyżką śmietany. Gotowe!:)


Smacznego!:)

 

czwartek, 17 lutego 2011
Sałatka z pora

Ulubiona sałatka mojego M:)

Jest prosta, szybka bardzo smaczna i co najważniejsze - zdrowa:)

 

Mam nadzieję że Wam posmakuje równie mocno!

 

Składniki :

  • 1 por
  • 3 jajka
  • 15 dag szynki
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

 

Pora dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół a następnie w pół – plasterki. Używamy części białej aż do jasnozielonej, ciemnozielonych liści nie wkrawamy do sałatki. Tak pokrojone warzywo, umieszczamy na sitku i dwukrotnie parzymy aby zmiękło i straciło część ostrości.

Sparzonego pora przelewamy zimną wodą, odsączamy rękoma i przekładamy do miski. Solimy dość sporo i zostawiamy na 10min żeby się przegryzło.

Jajka gotujemy na twardo a następnie wraz z szynką i papryką kroimy w kostkę. Pokrojone składniki dodajemy do pora wraz z kukurydzą.

Całość mieszamy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku.

 

 

Smacznego! :)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl