RSS
piątek, 11 marca 2011
Ślimaczki z serem i rodzynkami

Czyli idealny sposób na wykorzystanie resztek twarogu pozostałego po pieczeniu sernika:) W kuchni jak w przyrodzie - nic nie ginie, nic się nie marnuje:)

Te małe pyszności są idealnie chrupiące, nie za słodkie i bardzo szybkie do przygotowania.

Przepis podpatrzony na blogu Cudawianki "Brulion z przepisami"

Gorąco polecam!:)

 

 

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • garść rodzynek
  • 200 - 250 g twarogu sernikowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 jajko

 

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5min. Serek mieszamy z cukrem pudrem (dałam 2 łyżeczki) i sparzonymi, odcedzonymi rodzynkami.

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy przygotowaną masą serową. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry o grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko dociskając.

Smarujemy rozmąconym jajkiem aby nadać im złotego koloru podczas pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25min.

 

Smacznego!:)

czwartek, 10 marca 2011
Sernik na pierniczkach

I oto bardzo jestem z siebie dumna mogąc Wam zaprezentować mój pierwszy w życiu sernik!:) Nie dość że bałam się sernika piec, to dodatkowo, do tej pory w ogóle nie lubiłam tego ciasta. Wystarczyło upiec samemu, żeby przekonać się ile straciłam:) Zapisuję teraz sobie różne wyszukane na blogach pomysły na serniki i będę nadrabiać stracony czas:)

Przepis podpatrzony u Kasi na blogu " Gotowanie cieszy", stał się absolutnym hitem w rodzinie!:) Jest bardzo wykwintny, puszysty i aksamitny. Prawdziwie świąteczny wypiek!


01.01.2014 - Przepis modyfikowany :-)

 

 


 

Składniki :

SPÓD

  • 160 g herbatników
  • 90 g masła

MASA SEROWA

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g mascarpone
  • 6 jajek
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy

DODATKOWO

  • 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
  • polewa czekoladowa (mleczna lub deserowa), cukrowe dekoracje

 

Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera lub kruszymy wałkiem. Dodajemy stopione, troszkę ostudzone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą wykładamy tortownicę (średnica 25 cm) i dociskamy mocno do spodu. Tortownicę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki.

Wszystkie składniki podane na masę serową umieszczamy w misie i miksujemy, aż do połączenia się składników.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki, obkładamy ją szczelnie folią aluminiową z zewnątrz, a na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową.

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia.

Kiedy sernik jest zimny można ozdobić go polewą i cukrowymi dekoracjami.

 

 


 

Smacznego!:)

wtorek, 08 marca 2011
Rafaello

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Ochota na nie chodziła za mną bardzo długo, aż wreszcie postanowiłam że czas je zrobić i odkurzyłam stary przepis:) Jest cudownie słodkie i mocno kokosowe, a alkoholowa nuta dodaje mu charakteru - pyszności! Idealne na praktycznie każdą okazję, a w szczególności na babski wieczór – w taki dzień jak dziś! Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich Kobiet :-)

 


 

 

 Składniki :

  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 35 dag margaryny do wypieków
  • 20 dag wiórek kokosowych + 8 łyżek (do posypania)
  • 300 g herbatników
  • 2/3 szklanki adwokata

 

Ciasto wykonywałam w foremce do brownie, o boku 23 cm. 

W  ½  szklanki mleka rozcieramy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.  2 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy wymieszana mąkę z pozostałymi składnikami i przygotowujemy z tego budyń. Pozostawiamy, aż do całkowitego ostygnięcia.

Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu ucierania dodajemy kokos (20 dag) i adwokata. 

Blachę wykładamy rzędami herbatników, tak aby do siebie przylegały. Nakładamy masę i rozsmarowujemy. Nakładamy kolejną warstwę herbatników i znów masę. W ten sposób powstaną
nam 4 warstwy.  *Jeśli zdecydujecie się przygotować ciasto w większej blaszce, ułóżcie 3 warstwy.

Na wierzch ciasta wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy równo. Wiórki kokosowe (8 łyżek) podprażamy na suchej patelni, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Tak przygotowanymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.

Przed podaniem ciasto powinno pobyć w lodówce przynajmniej 3h, najlepiej jednak zostawić je na całą noc. Może ono być przechowywane w lodówce nawet tydzień – z każdym dniem jest coraz lepsze.

 

 

 


 

 

Smacznego! :-)

18:31, judik1119
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 07 marca 2011
Kurczak w cieście francuskim

Cała rodzina zakochała się w tym przepisie - nie żartuję:) Kurczak idealnie komponuje się z kruchutkim ciastem francuskim. Mięso pozostaje soczyste a otoczka chrupiąca - pyszności. Najlepsze jest jednak to, że można połaczyć kurczaka z różnymi dodatkami, takimi które najbardziej lubicie. Dodatkowo podawałam kurczaka z sałatką (jak na zdjęciu) z dowolnych warzyw na sałacie oraz z dodatkiem sosu czosnkowego o którym już pare razy wspominałam.

Przepis znaleziony na blogu " Majanowe pieczenie". Zgodnie z instrukcjami autorki powędrowałam na bloga "Tak sobie pichcę..." (na którym również znajduje się ten przepis) aby prześledzić cały proces zaplatania ciasta. 

 

 

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 8 pieczarek
  • Sól , pieprz

 

W zależności od tego co lubicie można dodać jeszcze : szynkę, salami, oliwki itd

 

Piersi z kurczaka myjemy, okrawamy i filetujemy. Tak przygotowane mięso rozbijamy na cieńsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy aby uzyskać 2 płaty o wymiarach 15x25 cm. Następnie każdy płat dzielimy na pół. Z jednego ciasta francuskiego powstaną 4 porcje.  Każdą porcję układamy pionowo i robimy nacięcia równolegle po obydwu stronach co mniej więcej 1,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia solimy.

Na tak przygotowanym cieście układamy pierś z kurczaka , pokrojoną w piórka cebulę i podsmażone pieczarki. Całość przykrywamy plasterkiem sera. Ciasto francuskie zaplatamy na wierzchu jak warkocz, przekładamy paseczki na zmianę prawy – lewy . Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować czas pieczenia.

Gotowe zawiniątka wkładamy na 15min do lodówki. Po wyjęciu smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 min  do zazłocenia.

 

Smacznego!:)

sobota, 05 marca 2011
Czekoladowe róże

Podobno zbliża się Dzień Kobiet:) Ja lubię wtedy spotkać się z koleżankami, poplotkować, wspólnie miło spędzić czas. Lubie mieć wtedy też coś na słodko żeby jeszcze bardziej umilić nam spotkanie, coś z typowo kobiecym akcentem. Takie właśnie są te ciacha - różyczki - bo która kobieta nie kocha kwiatów?:) A te są na prawdę pyszne, mięciutkie i wilgotne:)

Zmodyfikowany przepis na serduszka o których już tutaj pisałam:) Można je przygotować w różnych foremkach. Są niezawodne na wszytskie okazje:)

 

 

Składniki :

  • 70g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100g cukru brązowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40g margaryny do wypieków do ciasta + 30g do wysmarowania foremek

 

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Margarynę topimy.

Jajka, cukier i ekstrakt dokładnie miksujemy aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypujemy suche składniki dalej miksując. Na koniec wlewamy masło.

Foremki róże smarujemy roztopionym masłem i nalewamy ciasto do połowy wysokości. Dzięki proszkowi do pieczenia ciasto jeszcze urośnie.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy ciasteczka 4 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 5 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy lekko w foremkach i wyciągamy różyczki.

 

Smacznego!:)

22:51, judik1119
Link Komentarze (8) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl