RSS
niedziela, 08 października 2017
"Całuski" z jabłkami

Pyszne ciasteczka serowe z jabłkami. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko, a samo ciasto nie sprawi problemów, nawet osobom, które mało pieką. Idealne na weekend do popołudniowej herbatki. W sam raz na rozpoczęcie sezonu jesiennego :)

 

Źródło: Gąska w domu

 

 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g twarogu
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru + 4 łyżki do posypania
  • 3 - 4 jabłka

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy posiekany twaróg i cukier puder. Wszystko razem wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 15 minut. 

Jabłka myjemy, oberamy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła (tak jak na pierogi). 

Na każde koło ciasta kładziemy plasterek jabłka i składamy na pół. Nie zaklejamy.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

 

 


 

Smacznego! :-)

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl