RSS
niedziela, 13 sierpnia 2017
Babeczki z agrestem i bezą

Idealne połączenie kwaśnego agrestu ze słodkim, maślanm ciastem ucieranym. Babeczki są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Konieczne do upieczenia w sezonie letnim :) 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Składniki (na 12 sztuk babeczek):

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 36 sztuk agrestu (po 3szt w każdej babeczce)

BEZA

  • 2 białka
  • 100 g curu
  • 1 łyżeczka soku z cytyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier ucieramy mikserem, aż do powstania jasnej i puszystej masy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką.

 Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po równo ciasta, na około 1/2 wysokości. Na wierzch układamy po 3 sztuki agrestu. 

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno bałka, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i sok z cytryny. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką.

Na wierzch ciasta nakładamy bezę, rozdzielając pomiędzy babeczki. Ciasto rosnąc wypchnie bezę na górę. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. 

Upieczone babeczki studzimy i podajemy gościom :)

 

 

 

Smacznego! :-)

Tagi: agrest beza
23:47, judik1119
Link Komentarze (6) »
środa, 09 sierpnia 2017
Koktajl agrestowy

Upały powróciły, dlatego znowu przechodzę etap trzymania się z dala od piekarnika. Tak sobe myślę, że koktajl to świetny wyznalazek kogoś mądrego - można zmiksować dowolne owoce i kombinacji smakowych powstanie ilość nieograniczona :) Dziś koktajl prosty, bez udziwnień, z zamiłowania do smaku agrestu - mniam! 

 

IMG_2491

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki agrestu
  • 1 jabłko
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu

Agrest i jabłko obieramy i myjemy. Wszystkie składniki podane w przepisie umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Najlepiej schłodzić przed podaniem. 

 

Smacznego! :-)

piątek, 04 sierpnia 2017
Sałatka z arbuzem i grillowanym halloumi

Po powrocie z Grecji dalej nie mam dość tamtejszej kuchni więc wprowadzam te nowe smaki w naszym domu. Nie byłabym sobą gdybym nie przywiozła sobie z Rodos zapasu oliwek, sera feta i halloumi. To właśnie ten ostatni smakuje mi najbardziej i będzie głównym bohaterem sałatki, którą wczoraj przygotowałam zainspirowana greckimi potrawami. Śmiało piszę, że jest idealna na ciepłe, letnie dni, lekka i sycąca. Polecam! :)

 

 

Składniki:

  • 1/2 główki ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • cebula czerwona
  • opakowanie sera halloumi
  • ćwiartka małego arbuza
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • zagęszczony ocet balsamiczny 

 

Liście sałaty myjemy i osuszamy, a następnie szarpiemy na kilka kawałków. Sałatę układamy na duży talerz lub paterę. Cebulę czerwoną kroimy w piórka i posypujemy po sałacie. Z arbuza wydrążamy czerwony miąższ, kroimy go w kostkę i układamy na wierzchu. 

Patelnię grillową rozgrzewamy z łyżką oliwy. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Podczas smażenia posypujemy listeczkami obranymi z gałązek świeżego tymianku.

Ugrillowany ser układamy na sałatce. Polewamy zagęszczonym ocetem balsamicznym i podjemy od razu, póki ser jest ciepły.

 

Smacznego! :-)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl