RSS
poniedziałek, 16 lipca 2018
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką

Pyszne i bezproblemowe w przygotowaniu babeczki będące kwintesencją lata. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Czerwone porzeczki orzeźwiają cały wypiek dzięki czemu będziemy mieć na nie ochotę nawet w upalny dzień.

 

Źródło: Moje wypieki, z moimi zmianami

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 150 g czerwonej porzeczki

 

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, mielone mgdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre: jajko, jogurt naturalnyi olej.

Zawartość obydwu misek łączymy i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Dodajemy obrane czerwone porzeczki.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru i do tak zwanego "suchego patyczka". 

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Można dodatkowo polać je lukrem.

 

Smacznego! :-)

niedziela, 08 lipca 2018
Letter Cake

Letter Cake czyli "tort", którego bazą są dwa blaty ciasta kruchego przełożone masą śmietankową i udekorowane wedle uznania owocami sezonowymi, słodyczami, kwiatami. Trend ten króluje na instagramie od dłuższego czasu, a torty wykonane w ten sposób przypominają najpiękniejsze obrazy. Byłam nimi tak zachwycona, że sama postanowiłam stworzyć taki na swoje imieniny. Wykonanie jest na prawdę proste, potrzeba tylko trochę precyzyjności w wycinaniu liter z ciasta, ale uwierzcie mi, to sama przyjemność.

Ważne: Z ciasta pozostałego po wycięciu liter upiekłam tartaletki, aby nic się nie zmarnowało. Następnie udekorowałam je pozostałym kremem i owocami :-)

 

Źródło: Moje Wypieki 

 

 

 

Składniki:

CIASTO KRUCHE

  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

MASA

  • 500 g mascarpone
  • 600 g kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 

DODATKOWO

  • owoce sezonowe: maliny, truskawki, borówki
  • beziki, makaroniki
  • jadalne kwiaty
  • liście męty, melisy
  • cukrowe posypki

 

W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki na ciasto kruche: mąkę, mielone migdały, cukier puder i sól. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko. Wcieramy masło w pozostałe składniki, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut, aby się schłodziło.

W tym czasie, na kartce papieru A4 (najlepiej z bloku technicznego) rysujemy literę, którą następnie wyninamy, aby powstał szablon.

Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i dzielomy je na dwie części. Najpierw rozwałkowujemy pierwszą, układmy na nim literę z papieru i wycinamy ją ostrym nożem. Powstałą literę ostrożnie nawijamy na wałek od ciasta i przenosimy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta. Obydwie litery ułożone na blachach wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z literą/literami (w zależności czy rozdzieliliście je na dwie blach, czy zwieściły się Wam na jednej) i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około 13-15 minut, aż do zarumenienia. Kontrolujemy cały czas ciasto, które mamy w piekarniku, ponieważ lubi się ono przypalać, co zepsuje efekt wizualny, a w razie potrzeby można je wyjąć wcześniej, jeśli będzie gotowe.

Upieczone litery przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

W tym czasie w misie miksera umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy i ubijamy je, aż powstanie gęsty, sztysny krem. Powstały krem przekładamy do szprycy z ulubioną końcówką. Pierwszy blat ciasta układamy na tacy/dużym talerzu/paterze i wyciskamy na niego równomiernie rozetki kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również dekorujemy kremem. Na wierzchu układmy owoce, kwiaty i słodycze, weług naszej fantazji.

Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Smacznego! :-)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Top Blogi
Durszlak.pl